Alegeri prezidențiale 2025: Ce trebuie să știți despre votul din 4 mai

Alegeri prezidențiale 2025: Ce trebuie să știți despre votul din 4 mai

Alegeri prezidentiale 2025 Ce trebuie sa stii despre votul din 4 mai

Alegeri Prezidențiale 2025: Tot ce Trebuie să Știi despre Votul din 4 Mai

Pe 4 mai 2025, peste 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 11 candidați, fiecare sperând să obțină încrederea cetățenilor.

Secțiile de Votare: Unde și Cum Poți Vota

În România, sunt organizate 18.979 de secții de votare, dintre care 1.289 doar în Capitală. Românii din diaspora vor putea vota în 965 de secții. Alegătorii trebuie să voteze la secția de votare la care sunt arondați în funcție de domiciliu sau reședință. Cei care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu pot vota la orice secție din acea unitate. În străinătate, votul se poate exercita la orice secție organizată.

Documentele Necesare pentru Vot

Alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil în ziua votării, cum ar fi cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic sau carnetul de serviciu militar. Pașapoartele simple și electronice sunt valabile doar pentru cetățenii români care votează în străinătate.

Programul Secțiilor de Votare și Procesul de Votare

Secțiile de votare din țară vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00. Alegătorii care se află la rând la ora închiderii secțiilor vor putea vota până cel târziu la ora 23:59. Alegătorii își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care introduc datele personale în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Lista Candidaților la Alegerile Prezidențiale 2025

Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt:

1. George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)

2. George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală „România, Înainte!”)

3. Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)

4. Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)

5. Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

6. Victor Viorel Ponta (candidat independent)

7. Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

8. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

9. John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

10. Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

11. Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)

Reguli Speciale și Precizări Importante

Alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secție care le asigură accesul la urne. Cei care nu pot vota singuri pot chema un însoțitor ales de ei, cu condiția ca acesta să nu fie membru al biroului electoral sau candidat. Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din motive de boală sau invaliditate pot solicita urna specială.

Biroul Electoral Central a precizat că, în cazul cărților electronice de identitate fără mențiunea adresei de domiciliu, președintele biroului electoral va apela la Centrul de suport tehnic pentru a obține informațiile necesare completării listei electorale suplimentare.

Consecințele Încălcării Legii Electorale

Tentativa de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale. Este esențial ca fiecare alegător să respecte regulile pentru a asigura un proces electoral corect și transparent.

Aceste alegeri reprezintă o oportunitate crucială pentru cetățeni de a-și exprima voința și de a contribui la viitorul țării. Fiecare vot contează și poate face diferența în conturarea direcției pe care România o va urma în următorii cinci ani.

Sursa: Antena 3

Sursa: www.antena3.ro/politica/alegeri-prezidentiale-2025/alegeri-prezidentiale-2025-ce-trebuie-sa-stiti-despre-votul-din-4-mai-744586.html