Români din Diaspora se filmează când votează și postează pe rețelele sociale
Inspectoratul General al Poliției Române a fost sesizat de către Biroul Electoral Central cu privire la materialele din mediul online care fac referire la dezvăluirea opțiunii de vot. Sesizările primite sunt în curs de verificare.
Biroul Electoral Central a atras atenția că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă. În mediul online au apărut postări ale unor persoane care se filmează în cabina de vot și fac publice aceste înregistrări.
Votul în Diaspora a început joi seara la ora 22 ora României și până acum au votat peste 150 000 de români aflați în străinătate.
Inspectoratul General al Poliției Române a fost sesizat de către Biroul Electoral Central, cu privire la materialele din mediul online, care fac referire la dezvăluirea opțiunii de vot. Sesizările primite sunt în curs de verificare, a precizat IGPR, citat de Agerpres.
Biroul Electoral Central a atras atenția, sâmbătă, că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
Având în vedere multiplele sesizări privind persoane care se filmează în cabina de vot și fac publice înregistrările în mediul online, dezvăluindu-și opțiunea de vot și încălcând secretul votului, Biroul Electoral Central atrage atenția asupra caracterului ilicit al acestui comportament. Aceste acțiuni contravin dispozițiilor art. 37 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, potrivit cărora „mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept”.
De asemenea, acestea încalcă prevederile art. 11 alin. (1) din Decizia Biroului Electoral Central nr. 22D/2025 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru președintele României din anul 2025 în condiții de legalitate, egalitate și integritate, care stipulează că „fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă”.
Conform sursei citate, astfel de acțiuni se circumscriu contravențiilor prevăzute de art. 55 lit. m) din Legea nr. 370/2004 și pot atrage răspunderea contravențională, în condițiile stabilite de legislația în vigoare, sesizările primite fiind transmise către Inspectoratul General al Poliției Române.