Greblă: Dificultăți organizatorice și juridice pentru desfășurarea referendumului din Capitală odată cu prezidențialele
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea desfășurării simultane a referendumului local din Capitală și a primului tur al alegerilor prezidențiale, ambele programate pentru data de 24 noiembrie. Greblă a subliniat existența unor „dificultăți organizatorice și juridice” care ar putea împiedica desfășurarea corectă a acestor două evenimente electorale.
Problemele juridice ale referendumului
Greblă a explicat că, în conformitate cu Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumurilor, nu există o prevedere care să permită desfășurarea unui referendum local în aceeași zi și cu aceeași infrastructură electorală cu alegerile prezidențiale. Această lege a fost invocată de Consiliul General al Municipiului București ca temei juridic pentru organizarea referendumului. În ciuda acestei imposibilități juridice, Consiliul General a solicitat ca referendumul să se desfășoare în aceleași secții de votare în care se vor desfășura alegerile prezidențiale.
Modificarea legii și problemele adiacente
În încercarea de a rezolva această problemă, legea a fost modificată în Parlament pentru a permite organizarea unui referendum local concomitent cu alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, Greblă a atras atenția că această lege nu a intrat încă în vigoare și că va mai trece timp până când aceasta va fi promulgată de președintele României și va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Implicațiile organizatorice ale referendumului
În plus, Greblă a subliniat că primarul general a solicitat Tribunalului Municipiului București desemnarea unui președinte pentru Biroul electoral al municipiului București, care să coordoneze și să centralizeze rezultatul alegerilor la referendum. Această solicitare ridică probleme, deoarece legea pentru alegerea președintelui României nu prevede organizarea unui astfel de birou.
Implicațiile financiare ale referendumului
Greblă a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că toate cheltuielile pentru organizarea referendumurilor locale vor fi suportate de Guvernul României. În acest context, AEP a primit deja două solicitări din partea unor comune pentru organizarea unor referendumuri locale odată cu al doilea tur al prezidențialelor. „Probabil această tendință va continua, pentru că, dacă Guvernul suportă toate aceste cheltuieli, fiecare localitate va avea câte ceva de întrebat”, a adăugat Greblă.
Concluzii
În concluzie, Greblă a subliniat că, pentru a se desfășura referendumul local, fiecare cetățean al municipiului București care va dori să participe va primi trei buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare. El a mai explicat că, pentru a se desfășura referendumul local, așa cum a fost convocat de primarul general al Capitalei, potrivit legii, fiecare cetățean al municipiului București care va dori să participe va primi trei buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare.
Sursa: Antena 3