Surse: Candidatura Dianei Șoșoacă respinsă de BEC

Surse: Candidatura Dianei Șoșoacă respinsă de BEC

Candidatura Dianei Sosoaca respinsa de BEC

Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: O lovitură pentru democrație?

Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă, președinta partidului S.O.S. România, pentru alegerile prezidențiale din 2025. Decizia a fost luată în baza hotărârii Curții Constituționale (CCR) din anul precedent, care a constatat că atitudinile și conduitele acesteia sunt contrare principiilor și valorilor constituționale.

În decizia sa, BEC a subliniat că, deși Diana Șoșoacă a îndeplinit celelalte condiții de înregistrare a candidaturii, acestea devin irelevante în contextul hotărârii CCR. Instanța de contencios constituțional a stabilit că înregistrarea candidaturii sale încalcă dispozițiile constituționale referitoare la valorile democrației și statului de drept.

Reacția Dianei Șoșoacă și a susținătorilor săi

Diana Șoșoacă a anunțat că va contesta decizia BEC și a trimis o scrisoare președintelui american Donald Trump, cerându-i să nu recunoască alegerile prezidențiale din România. Ea susține că respingerea candidaturii sale arată că sistemul democratic din România a fost distrus și că alegerile au fost fraudate.

Președinta S.O.S. România a afirmat că interzicerea candidaturii sale constituie un fapt fără precedent într-o țară democratică și aruncă România în categoria junk din punct de vedere al sistemului politic. Ea a acuzat sistemul globalist din România că îi este frică de candidatura sa suveranistă și că aranjează alegerile pentru a pune în funcție un pion controlat de globaliști.

Poziția AUR și reacțiile publice

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a criticat decizia BEC, considerând-o o nouă lovitură dată democrației românești și o încălcare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale garantate de Constituție. Reprezentanții AUR au subliniat că într-o democrație normală, orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales, iar nicio instituție a statului nu poate lua acest drept fără o motivare clară.

AUR a transmis că respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă subminează principiile unei societăți libere și riscă să transforme un sistem democratic într-unul controlat și netransparent, în care doar unii pot participa.

Contextul deciziei CCR din 2024

În octombrie 2024, CCR a respins candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, invocând motive de siguranță națională și comportamentul său care ar încălca Constituția. Judecătorii CCR au admis contestațiile împotriva candidaturii sale, iar votul a fost de 5-2 pentru anularea deciziei BEC care admitea candidatura Dianei Șoșoacă.

Decizia CCR a fost motivată de vizitele sale la ambasada Rusiei și de pozițiile sale publice controversate. Diana Șoșoacă a devenit europarlamentar după alegerile din iunie 2024, obținând 5% din voturi cu partidul său, și și-a depus candidatura și la alegerile prezidențiale.

Concluzii și perspective

Decizia BEC de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2025 a generat reacții puternice și controverse. În timp ce unii consideră că această decizie este necesară pentru a proteja valorile constituționale, alții o văd ca pe o încălcare a drepturilor democratice fundamentale.

Rămâne de văzut cum va evolua situația și dacă contestația Dianei Șoșoacă va avea succes. Cert este că această decizie a adus în prim-plan discuții importante despre democrație, drepturi și libertăți în România.

Sursa:

Sursa: www.antena3.ro/politica/alegeri-prezidentiale-2025/surse-candidatura-dianei-soaca-la-prezidentiale-a-fost-respinsa-de-bec-739398.html