The Economist: România între Putin, Trump și Europa

The Economist: România între Putin, Trump și Europa

The Economist Romania intre Putin Trump si Europa

România prinsă între Putin, Trump și Europa

România se află într-o situație extrem de complicată, fiind prinsă între influențele contradictorii ale Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene. Publicația britanică The Economist subliniază că sprijinul vizibil pe care candidatul pro-rus Călin Georgescu îl primește de peste Ocean complică și mai mult scena politică de la București.

Sprijin internațional pentru Călin Georgescu

Călin Georgescu, un candidat cu simpatii pro-ruse declarate, a primit sprijin de la vicepreședintele american J. D. Vance și de la directorul comunității serviciilor de informații din SUA, Tulsi Gabbard. Într-o mișcare surprinzătoare, SVR, serviciul de informații externe al Rusiei, a susținut public că Ursula von der Leyen, șefa Comisiei UE, a cerut autorităților de la București blocarea candidaturii lui Georgescu la alegerile din luna mai.

Controverse și anularea alegerilor

În noiembrie anul trecut, Georgescu a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale, dar Curtea Constituțională a anulat votul pe fondul suspiciunilor că Rusia a sprijinit campania sa. Alegerile vor fi reluate în luna mai, iar autoritățile electorale vor decide până la 19 martie dacă Georgescu poate candida.

Declarații controversate ale lui Georgescu

Georgescu a făcut declarații șocante, afirmând că s-a întâlnit cu extratereștri și că imaginile care atestă că oamenii au ajuns pe Lună au fost falsificate. De asemenea, el îi admiră pe fasciștii români din anii ’30 și promite să pună capăt ajutorului pentru Ucraina. Înainte de alegeri, era considerat un candidat periferic, dar a obținut peste 20% din voturi, uimind partidele mari.

Diviziuni interne și externe

Românii sunt puternic divizați în privința lui Georgescu. Liderii guvernamentali susțin acțiunea instanței constituționale, dar dreapta populistă și un număr semnificativ de cetățeni care urăsc partidele mainstream îl susțin pe Georgescu. Partenerii internaționali ai României sunt, de asemenea, divizați. Ursula von der Leyen a sprijinit decizia CCR, dar oficiali din administrația lui Donald Trump au criticat anularea alegerilor.

Acțiuni legale și rețineri

Luna trecută, procurorii au deschis o procedură penală împotriva lui Georgescu pentru acte anticonstituționale și falsuri legate de finanțarea campaniei prezidențiale. De asemenea, poliția l-a reținut pentru scurt timp pe Horațiu Potra, un asociat al lui Georgescu cu legături cu Rusia, care conduce o companie de securitate ce trimite mercenari în Congo.

Reacții și măsuri

România a expulzat atașatul militar al Rusiei și a anunțat reținerea mai multor persoane acuzate de „complot pentru preluarea puterii de stat”. În acest context, liderii români sunt descriși ca fiind „ca niște găini fără cap”, incapabili să gestioneze situația complexă în care se află țara.

Viitorul alegerilor prezidențiale

Candidații pentru reluarea alegerilor prezidențiale trebuie să se înscrie până la 15 martie. Remus Ștefureac, care conduce compania de sondaje INSCOP, afirmă că Georgescu conduce în intențiile de vot cu până la 40% în primul tur. Totuși, el ar putea pierde în turul al doilea, dacă i se permite să candideze.

Concluzii

România se confruntă cu o criză politică majoră, influențată de factori interni și externi. Sprijinul internațional pentru Călin Georgescu, diviziunile interne și acțiunile legale împotriva sa complică și mai mult situația. Liderii români trebuie să navigheze cu grijă aceste ape tulburi pentru a asigura stabilitatea și integritatea țării.

Sursa: www.antena3.ro/politica/analiza-the-economist-liderii-politici-de-la-bucuresti-se-zbat-ca-niste-gaini-fara-cap-din-cauza-sprijinului-sua-pentru-georgescu-738640.html