Un oraș celebru și istoric introduce taxă de intrare.

Un oraș celebru și istoric introduce taxă de intrare.

Un oras celebru si istoric introduce taxa de intrare

Permiteţi-mi să împrumut dintr-o ilustrare juridică relevată de legislaţie şi logică. Decizia de a impune o taxă de intrare pentru vizitarea unui oraș, în special în contextul oraşului Veneţia, un bastion istoric şi turistic, deschide o discuție interesantă privind echilibrul dintre dreptul la liberă circulație, prevăzut explicit în legislaţia europeană, şi necesitatea de a conserva patrimoniul cultural în fața turismului excesiv.

Impunerea unei taxe de acces, iniţiativa descriind taxa de 5 euro în weekend-uri începând cu 25 aprilie, cu scopul declarat de a reduce aglomeraţia, ridică semnificative întrebări legale privind proporţionalitatea măsurii. Se invocă articolul 21 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), garantând dreptul la liberă circulație şi şedere pe teritoriul statelor membre, făcându-ne să ne întrebăm: este just sau legal limitarea acestui drept pentru a controla fluxul turistic?

Moreover, inclusiunea unor excepţii de la plata taxei pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi copiii sub 14 ani, cetăţenii născuţi în Veneţia şi regiunea Veneto, deţinătorii cardului european pentru persoane cu dizabilități şi însoțitorii acestora, precum şi turiștii care aleg să înnopteze în hoteluri din Veneţia, aduce în discuţie problema egalităţii în faţa legii. Excepţiile subliniază un tratament preferenţial, ce ar putea fi în dezacord cu principiul fundamental al egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii, un principiu corolar al drepturilor omului.

În plus, stabilirea unui regim de sancțiuni pentru cei care încalcă această regulă, cu amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, ridică întrebări privind efectivitatea şi, mai ales, proporţionalitatea aplicării pedepselor în raport cu „infracțiunea” de a vizita un oraș fără plata taxei.

Această măsură, deși poate fi percepută ca o tentativă de a proteja patrimoniul cultural şi de a gestiona fluxul turistic, trebuie să treacă prin riguroasa analiză a principiilor și valorilor fundamentale ce ghidează legislaţia noastră, sub umbrela drepturilor omului și a libertății de circulație. Asadar, este imperativ să echilibrăm dorinţa de conservare cu respectarea neîngrădită a libertăţilor individuale, într-o manieră ce nu încalcă, ci mai degrabă îmbunătăţeşte integritatea legală şi morală a societăţii noastre.

Sursa: Antena3.ro