Decizii de ultimă oră ale Biroului Electoral Central
Într-o ședință tensionată de duminică seara, Biroul Electoral Central (BEC) a luat decizii care au zguduit scena politică. Într-un act de autoritate juridică, BEC a respins înregistrarea mai multor candidaturi depuse în ultimele 48 de ore, printre care și cea a controversatei Diana Iovanovici-Șoșoacă.
Curtea Constituțională și Decizia BEC nr. 18/D
Într-o încercare de a-și menține candidatura, Diana Iovanovici-Șoșoacă a depus din nou candidatura, sâmbătă seara, la ora 23.50, în condițiile în care termenul limită de depunere a candidaturilor urma să expire la ora 24.00. Aceasta a urmat după ce Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, contestațiile formulate de două persoane și a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale.
Rezultatul ședinței BEC de duminică seara
Însă, într-o revirimentă neașteptată, duminică seara, Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă. Această decizie a adus un val de controverse și a stârnit dezbateri aprinse în rândul opiniei publice.
Alte candidaturi respinse
Ședința de duminică seara a BEC nu a fost doar despre Diana Iovanovici-Șoșoacă. Într-o serie de decizii, BEC a respins înregistrarea candidaturilor Elenei Tufecciu, Gheorghe Ghelcea, Ion Popa, Cristina Tufănoiu, Oana Crețu, Ciprian Romeo Mega, Petru Mîndru, Răzvan-Nicolae Constantinescu și Maria Marcu la alegerile pentru președintele României din anul 2024. Aceste decizii au adâncit și mai mult tensiunile politice și au ridicat semne de întrebare cu privire la procesul electoral.
Implicațiile deciziilor BEC
Deciziile BEC de a respinge aceste candidaturi au un impact semnificativ asupra alegerilor prezidențiale din 2024. Acestea nu numai că schimbă dinamica curselor electorale, dar ridică și întrebări serioase despre procesul de înregistrare a candidaturilor și despre criteriile pe baza cărora acestea sunt acceptate sau respinse. În acest context, este esențial ca BEC să ofere explicații clare și transparente pentru deciziile sale, pentru a menține încrederea publicului în procesul electoral.
Sursa: Antena 3