Propunerea POT pentru CCR: Lăcrămioara Axinte
Președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, a anunțat marți că Lăcrămioara Axinte va fi propunerea POT de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR). Axinte este cunoscută pentru implicarea sa în „Operațiunea Turul 2 Înapoi”, unde a îndemnat românii să conteste în instanță decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024.
Controversele din jurul Lăcrămioarei Axinte
Lăcrămioara Axinte, fosta judecătoare din Botoșani, a devenit o figură controversată pe rețelele sociale. Ea a criticat măsurile de protecție impuse în timpul pandemiei de Covid-19 și a susținut poziții antivacciniste. Mai recent, Axinte și-a concentrat postările pe susținerea lui Călin Georgescu și pe solicitarea anulării deciziei CCR privind invalidarea alegerilor.
Operațiunea „Turul 2 Înapoi”
În perioada 8-17 aprilie, peste 130 de cereri privind anularea sau suspendarea deciziei CCR s-au înregistrat la curțile de apel din România. Prima cerere a fost depusă pe 8 aprilie 2025 la Curtea de Apel Timișoara. În aceeași zi, Axinte a publicat pe TikTok un filmuleț în care îi învăța pe urmăritori cum să plătească o taxă judiciară pe platforma Ghiseul.ro, oferind instrucțiuni detaliate.
Reacția CCR și CSM
CCR a depus recurs la decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești, care a hotărât suspendarea anulării alegerilor prezidențiale. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut ca judecătorul să fie cercetat pentru o eventuală abatere disciplinară.
Cine este Lăcrămioara Axinte?
Lăcrămioara Axinte a avut o carieră lungă în domeniul judiciar, fiind numită vicepreședinte al Tribunalului Botoșani în 2019. Ea a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea „Petre Andrei” din Iași în 1996 și a lucrat ca asistentă medicală la Spitalul de Psihiatrie Botoșani între 1984 și 1997. În 2020, Axinte a încasat un venit de 243.000 de lei din activitatea de judecător și hotărâri judecătorești.
Reacții și implicații
Propunerea Lăcrămioarei Axinte pentru CCR a stârnit numeroase reacții, atât pozitive cât și negative. Susținătorii ei o văd ca pe o figură curajoasă care luptă pentru dreptate, în timp ce criticii o acuză de populism și de promovarea unor idei controversate. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și ce impact va avea asupra viitoarelor alegeri și decizii juridice din România.
Concluzie
Nominalizarea Lăcrămioarei Axinte pentru CCR de către Partidul Oamenilor Tineri reprezintă un moment de cotitură în politica românească. Cu un trecut marcat de controverse și o carieră judiciară impresionantă, Axinte este o figură polarizantă care promite să aducă schimbări semnificative în peisajul juridic al țării. Rămâne de văzut dacă această propunere va fi acceptată și ce efecte va avea asupra sistemului de justiție din România.
Sursa: Antena 3