Parlamentul României a votat doi noi judecători la Curtea Constituțională
Senatul României l-a votat marți, în plen, pe Mihai Busuioc ca judecător al Curții Constituționale, pentru un mandat de nouă ani. De asemenea, Camera Deputaţilor l-a votat, marţi, pe Csaba Asztalos, din partea UDMR şi susţinut de coaliţia de guvernare, pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.
Pentru Mihai Busuioc, propus de grupul senatorial PSD, s-au înregistrat 79 voturi ‘pentru’ și 36 ‘împotrivă’. Contracandidații săi au obținut rezultate mult mai slabe: senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș a primit doar 2 voturi ‘pentru’ și 113 ‘împotrivă’, Rodica Cușnir a obținut 10 voturi ‘pentru’ și 114 ‘împotrivă’, iar Adina Petrescu a primit 24 voturi ‘pentru’ și 91 ‘împotrivă’.
Mihai Busuioc îl înlocuiește la CCR pe Marian Enache, al cărui mandat expiră pe 12 iulie. Camera Deputaţilor l-a votat pe Csaba Asztalos cu 195 de voturi pentru şi 73 de voturi contra. Verginia Vedinaş a primit doar 13 voturi pentru şi 255 de voturi împotrivă, iar Axinte Lăcrămioara a fost votată cu 60 de voturi pentru şi 208 împotrivă.
Componența și mandatul Curții Constituționale
Potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare. Fiecare candidat va depune un ‘curriculum vitae’ şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii, conform Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
Cerințele pentru judecătorii Curții Constituționale
Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.
Aceste numiri recente subliniază importanța transparenței și a competenței în procesul de selecție a judecătorilor Curții Constituționale, instituție esențială pentru menținerea echilibrului puterilor în stat și pentru garantarea respectării Constituției.