Interdicția Revistei Radicale „Compact” Anulată de un Tribunal German
Berlin – Sentința pronunțată în favoarea gazetei extremiste de dreapta „Compact” a fost salutată în presa naționalistă din Germania. Anul trecut, revista și canalul Compact-TV au fost interzise de către Ministerul Federal de Interne. Tribunalul Federal Administrativ din Leipzig a anulat acum interdicția, invocând dreptul la libera exprimare.
În timpul unei vizite la centrul cultural KulTus e.V. din Rehfelde, președintele german Frank-Walter Steinmeier a comentat sentința Tribunalului Federal Administrativ din Leipzig legată de revista extremistă de dreapta, „Compact”. Tribunalul a decis marți în favoarea gazetei care anul trecut a fost interzisă de ministra de interne.
Sentința care anulează interdicția, a spus președintele, nu trebuie înțeleasă ca un certificat de bună purtare. În opinia lui Steinmeier, sentința ar fi putut să fie pronunțată și în favoarea fostei ministre. Ea și-a justificat anul trecut decizia de interdicție, susținând că publicația „Compact” este un organ central al scenei extremiste de dreapta. Publicația face propagandă împotriva evreilor, împotriva imigranților și împotriva democrației parlamentare, a răspândit teze conspiraționiste, homofobe, xenofobe, negaționiste și revizioniste.
Detalii despre Gazeta „Compact”
Revista „Compact” apare din 2010 și este creația lui Jürgen Elsässer. Împreună cu soția sa și câțiva colaboratori editează această revistă care are un tiraj lunar de 40.000 de exemplare. Această echipă administrează și un canal de televiziune, „Compact-TV”, care are aproape 500.000 de abonați.
Astfel, „Compact” are cea mai mare arie de răspândire în spațiul de limbă germană. Conținutul ideologic al materialelor se orientează după modelul Noii Drepte. Mișcarea Noua Dreaptă pledează pentru un stat național omogen și își răspândește doctrina sub denumirea eufemistică de etnopluralism. Noua Dreaptă, ca de altfel și numeroase partide radicale de dreapta, se distanțează de grupările care se bazează pe național-socialismul istoric, descrise, de obicei, drept neo-naziste sau neo-fasciste.
În Raportul Oficiului Federal pentru protecția Constituției – precum se numește Serviciul de Informații Interne din Germania – „Compact” este descris ca o publicație care recurge „la o retorică revoluționară și de rezistență” pentru „a propaga ofensiv răsturnarea ordinii existente”. Raportul citează o declarație a lui Elsässer în care acesta compară sistemul din Republica Federală cu cel din fosta Germanie comunistă.
La comparații cu sistemul dictatorial est-german recurg și alți actori de pe scena radicală de dreapta. Vorbind în repetate rânduri despre îngrădirea libertății de expresie, fosta deputată AfD, Ioana Cotar, născută în România, a recurs deseori la astfel de comparații inadecvate. Referindu-se la sentința tribunalului din Leipzig, Ioana Cotar a scris că nu se mai poate tolera orice „nebunie” ca „politica totalitară” a fostei ministre de interne. E nevoie de consecințe, pentru că „sistemul nostru politic este distrus”, a conchis ea în postarea citată.
În Raportul Serviciului de Informații Interne din Germania se mai precizează că activistul Jürgen Elsässer a creat o amplă rețea prin care a reușit să stabilească relații cu mai multe grupuri politice radicale de dreapta. Între acestea se află atât partidul naționalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), cât și Partidul Național Democrat (NPD) care și-a schimbat numele în „Heimat” („Patria”).
Propunerile privind o eventuală interdicție a partidului AfD au provocat contrareacții de solidarizare care au dus la o creștere a numărului de aderenți. Acest efect se reflectă și în sondaje ca, de exemplu, cel dat publicității miercuri și care cuprinde situația din landul estic Brandenburg. Dacă duminică ar fi alegeri, 32 la sută din electoratul brandenburghez ar vota cu AfD. 58 la sută s-au pronunțat și împotriva interzicerii AfD. La viitoarele alegeri din Saxonia Anhaltină se așteaptă ca AfD să devină cea mai puternică forță parlamentară și să preia conducerea guvernului de land. Speriat de această perspectivă, primul ministru al landului, creștin-democratul Reiner Haseloff, a anunțat că dacă AfD ajunge la putere, el va „emigra”.
Revista „Compact” despre România și Moldova
Gazeta „Compact” a publicat în ultimele luni și numeroase articole despre AUR, despre George Simion și Călin Georgescu. Între altele, gazeta susținea că România s-a transformat într-o dictatură în care adevărații patrioți sunt arestați. În articolele dedicate Republicii Moldova, revista cu evidente simpatii pro-putiniste vorbește despre „prigoana” la care sunt supuși anumiți politicieni care împărtășesc opinii euro-sceptice.