Săptămână decisivă pentru România: măsuri de austeritate și proteste.

Săptămână decisivă pentru România: măsuri de austeritate și proteste.

Saptamana decisiva pentru Romania masuri de austeritate si proteste

România în fața unei săptămâni critice: Guvernul pregătește măsuri de austeritate

România se pregătește să intre într-o săptămână decisivă pentru economia țării. Guvernul condus de Ilie Bolojan va anunța măsuri de austeritate, menite să reducă deficitul bugetar. Aceste măsuri includ tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe, iar angajații amenință cu proteste.

Guvernul va relua discuțiile luni, când este programată o nouă ședință pentru analizarea tăierilor. În paralel, sindicaliștii anunță proteste și consultări pentru stabilirea unei strategii. Revolta este însă și mai mare în rândul studenților și elevilor, care anunță o manifestație comună duminică în fața Guvernului, nemulțumiți de intenția Executivului de a diminua cuantumul burselor.

Impactul măsurilor fiscale asupra românilor

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare în următoarea perioadă, iar măsurile fiscale urmează să fie prezentate de premier la începutul săptămânii. Ordonanța pentru tăierea sporurilor a fost amânată după ce Consiliul Economic a retras de pe ordinea de zi ordonanța de urgență privind sporurile la solicitarea sindicatelor. Premierul Ilie Bolojan a anunțat că, în următoarele două săptămâni, sunt două urgențe care trebuie rezolvate: deficitul bugetar și accesarea fondurilor europene.

Guvernul va face o nouă încercare luni să reducă sporul pentru condiții vătămătoare. Tăierea sporului de la 15%, maxim 1.500 lei, cât este în prezent, la 300 lei brut a scos în stradă angajații. 1,3 miliarde de lei urmează să economisească statul din reducerea sporului pentru condiții vătămătoare.

Reacția sindicatelor și măsurile anunțate de Guvern

Sindicaliștii au anunțat că se vor reuni, luni dimineață, ca să stabilească strategia față de planul de tăieri pregătit de Guvernul Bolojan. Bolojan a spus că România este într-o situație dificilă ca urmare a deficitelor bugetare cronice din ultimii ani, cel mai mare fiind înregistrat anul trecut. Premierul a anunțat că TVA va fi reașezată pe două praguri. O altă măsură se referă la creșterea accizelor la alcool și combustibil sau impozitarea suplimentară a capitalului, la bănci sau jocuri de noroc.

Românii se vor confrunta, în câteva zile, cu un nou val de scumpiri. De la 1 iulie 2025, în afară de alimente, expiră toate plafonările de prețuri. Asta înseamnă că vom plăti mai mult pentru facturi sau asigurări RCA.

Scumpiri iminente și efectele asupra populației

În luna iulie, cel mai probabil, Guvernul proaspăt instalat la Palatul Victoria își va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri economice în Parlament. Acest lucru înseamnă că, din august, vom plăti mai mult pentru cazarea la hotel sau masa în oraș, ori pentru locuințe, după ce cota de 5% a TVA va fi eliminată.

Concret, de la 5 la 9% crește TVA pentru energie termică, lemne de foc și manuale școlare ori cărți. Pentru HoReCa, majorările vor fi de 10%, după ce TVA va crește de la 9 la 19%. Cu 10% se vor scumpi și produse tradiționale, mâncarea pentru animalele de companie, panourile fotovoltaice și pompele de căldură, dar și evenimentele sportive și culturale.

Unele dintre cele mai semnificative scumpiri se vor resimți la apartamente. O locuință nouă, de 500 de mii de lei, adică 99 de mii de euro, se încadra până acum la TVA de 9%, iar prețul final era de 108 mii de euro. Creșterea TVA înseamnă o scumpire de aproape 10.000 de euro, prețul final ajungând la 595.000 lei, adică aproape 118 mii de euro. Pentru alimente și medicamente TVA rămâne 9%.

Toate aceste majorări, dacă vor fi adoptate în Parlament, vor intra în vigoare din luna august.

Sursa: Antena3

Sursa: www.antena3.ro/politica/urmeaza-o-saptamana-decisiva-pentru-romania-guvernul-va-anunta-masurile-de-austeritate-angajatii-ameninta-cu-proteste-750990.html