10 ani de la doborârea zborului MH-17. Un român a fost printre pasageri.

10 ani de la doborârea zborului MH-17. Un român a fost printre pasageri.

10 ani de la doborarea zborului MH 17. Un roman a fost printre pasageri

Comemorarea a 10 ani de la tragedia MH 17: O privire asupra responsabilităților juridice și politice

În urmă cu un deceniu, un avion de linie MH 17, cu 298 de pasageri și membri ai echipajului, a fost doborât în spațiul aerian al Ucrainei de Est de către agenți militari ai Federației Ruse. Un act de agresiune care a stârnit indignare la nivel global și a pus în lumină o serie de probleme legate de responsabilitatea juridică și politică a Federației Ruse.

Un act de comemorare și recunoaștere a durerii

Ceremonia de comemorare a 10 ani de la această tragedie a fost organizată de Fundația olandeză a familiilor pasagerilor uciși și guvernul olandez. Printre cei prezenți s-au numărat regele Olandei, Willem Alexander, Primul ministru și mai mulți miniștri ai Executivului de la Haga, demnitari și ambasadori olandezi și străini, inclusiv Procurorul general din Australia, un stat care a pierdut de asemenea mai mulți cetățeni în această tragedie.

Un moment de reculegere și de amintire

Unul dintre cele mai emoționante momente ale ceremoniei a fost acela al citirii de pe scenă de către membri ai familiilor a numelor și vârstei celor uciși de sistemul rusesc de rachete BUK. O coadă lungă de bunici cu părul grizonat care menționau la microfon numele fiilor, fiicelor sau nepoților care au plecat din această viață înaintea lor.

Discuții pe marginea ceremoniei

În marja ceremoniei de comemorare, au avut loc discuții cu Ministrul de externe olandez, Kaspar Veldkamp și Secretarul general al MAE olandez, Paul van Huijts, Ministrul Apărării, Rubens Brekelmans, cu unul din liderii coaliției de guvernare de la Haga și coleg al meu la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Pieter Omtzig, cu Primarul localității Vijfhuizen, unde a fost ridicat Monumentul, cu Ministrul Justiției din Ucraina, dar și cu Președintele Boardului Fundației familiilor victimelor olandeze,Pier Ploeg, precum și cu Anton Kotte, unul din membrii conducerii Fundației și unul dintre bunicii care și-a pierdut familia în atacul criminal al Forțelor pro-ruse din 17 iulie 2014.

Responsabilitatea juridică și politică a Federației Ruse

În pofida evidențelor, Federația Rusă nu a recunoscut niciodată responsabilitatea pentru acest act. Ar fi fost un gest de bunăvoință ca măcar unul din liderii politici sau militari de la Kremlin să fi fost prezent la ceremonie, pentru a înțelege ceea ce puterea lui Putin a comis. Sau poate chiar pentru a prezenta scuze pentru crima odioasă comisă.

Un tânăr cu dublă cetățenie română și canadiană printre victime

Pe lista pasagerilor s-a aflat și un tânăr, cu dublă cetățenie română și canadiană. Numele lui era Andrei Marius Anghel și avea 24 de ani. Aceasta este explicația pentru care drapelul României a fost coborât în bernă alături de drapelele celorlalte națiuni care au pierdut cetățeni în crima comisă de agenții militari ai puterii de la Kremlin.

Sursa: Antena 3