Înghețarea pensiilor: o decizie cu impact major
Într-o lume în care drepturile omului sunt considerate sacrosancte, decizia de a îngheța pensiile a aproximativ 700.000 de pensionari din sistemul public, începând cu 1 ianuarie, reprezintă un act de o gravitate excepțională. Această măsură, care afectează în mod direct persoanele care au muncit în condiții deosebit de grele, a fost luată în urma unor discuții cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).
Impactul legii pensiilor asupra bugetului de stat
În centrul discuțiilor cu delegația FMI s-a aflat impactul pe care legea pensiilor îl are asupra bugetului de stat. În urma acestor discuții, s-a ajuns la concluzia că România se încadrează în anvelopa bugetară cu recalcularea pensiilor. Acest lucru a fost posibil după ce aproximativ 80% dintre pensionari au beneficiat de o majorare la recalculare, iar de la 1 ianuarie vor fi noi majorări odată cu indexarea după noua formulă din lege.
Excepții de la indexare
Deși majoritatea pensiilor aflate în plată se vor indexa după noua formulă, există și excepții. Aproximativ 700.000 de pensionari care au lucrat în condiții deosebit de grele, printre care minerii și siderurgiștii, nu vor beneficia de această indexare. În schimb, pensiile persoanelor cu dizabilități, inclusiv ale nevăzătorilor, se vor indexa de la 1 ianuarie.
Probleme cu aplicarea legii pensiilor
Aplicarea noii legi a pensiilor a generat numeroase probleme. Specialiștii au identificat mai multe erori în ceea ce privește aplicarea acestei legi, iar numărul cererilor de revizuire a pensiilor crește de la o lună la alta. Multe persoane se gândesc să acționeze în instanțe, deoarece casele de pensii nu fac față fluxului mare de dosare.
Vizita FMI la București
O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a vizitat Bucureștiul pentru a analiza recentele evoluții economice și financiare și pentru a revizui prognozele macroeconomice. În urma acestei vizite, FMI a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei românești în acest an, de la 2,8% cât prognoza în aprilie, la 1,9%.
Prognozele FMI pentru economia românească
Conform noilor cifre publicate de FMI, avansul economiei românești va încetini la 1,9% anul acesta, urmând să accelereze până la 3,3% în 2025. În plus, instituția financiară internațională se așteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent al României, până la 7,5% din PIB în 2024, de la un nivel de 7,1% din PIB, prognozat în aprilie.
Sursa: Antena 3