AfD declarată grupare suspectată de extremism în Bavaria.

AfD declarată grupare suspectată de extremism în Bavaria.

AfD declarata grupare suspectata de extremism in Bavaria

Supravegherea legală a AfD din Bavaria: o decizie a tribunalului din Munchen

Într-o lume în care extremismul își face loc în societate, tribunalele își asumă rolul de gardieni ai democrației. Recent, tribunalul din Munchen a decis că organizația din landul Bavaria a partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) poate fi plasată sub supraveghere ca grupare suspectată de extremism. Această decizie oferă Oficiului pentru Protecția Constituției, direcția bavareză a serviciului de informații german, baza legală pentru a monitoriza comunicațiile partidului și pentru a-l supraveghea folosind agenți sub acoperire.

Un precedent în supravegherea organizațiilor politice

Decizia tribunalului din Munchen nu este singulară. Hotărâri similare au fost emise anterior de două instanțe inferioare. În plus, organizații ale AfD din mai multe alte landuri germane se află deja sub supravegheri de același fel, justificate de autorități prin acțiuni extremiste cunoscute ori suspectate. Aceasta include și organizația de tineret a partidului la nivel național.

Argumentele instanței: probele anti-constituționale ale AfD

În hotărârea emisă, instanța din Munchen a motivat că mii de pagini de probe colectate de serviciul de informații german din surse publice deschise, inclusiv mesaje pe chat-uri și discursuri, dovedesc orientarea anti-constituțională a AfD. Aceste dovezi justifică plasarea partidului sub monitorizare. În ciuda acestor acuzații, partidul eurosceptic a încheiat pe locul doi alegerile europarlamentare din 9 iunie, cu 15,9% din voturi, înaintea social-democraților cancelarului social-democrat Olaf Scholz și după conservatorii din Uniunea Creștin-Democrată – Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU), care au obținut 30% din voturi.

Un membru al AfD acceptă să plătească amendă pentru insultarea premierului landului Bavaria

Într-un alt caz, Stephan Protschka, membru al AfD, a acceptat să plătească o amendă de 12.000 de euro în procesul inițiat pentru comentarii insultătoare la adresa premierului landului Bavaria, Markus Soder. Protschka l-a ironizat pe premier, numindu-l „Sodolf” – o referire aparentă la dictatorul nazist Adolf Hitler – și l-a numit „trădător de țară” la un eveniment politic. Parchetul local a inițiat un proces împotriva lui Protschka, dar a fost de acord să renunțe la procedură în schimbul acordului lui Protschka de a plăti amenda.

În fața instanței, avocatul apărării lui Protschka a afirmat că politicianul AfD nu a intenționat să îl insulte pe Soder, ci să își exprime punctul de vedere într-o dezbatere politică. Protschka nu a intenționat să facă aluzii la întunecata epocă nazistă a Germaniei, ci a preluat termenii folosiți de un vorbitor anterior, a afirmat avocatul său. Politicianul AfD are timp până la sfârșitul lunii august să plătească amenda, a declarat judecătorul.

Sursa: Antena3