Alertă medicală în grădinițe: copil mort de meningită. Mihai Craiu avertizează: boală mortală cu vaccin.

Alertă medicală în grădinițe: copil mort de meningită. Mihai Craiu avertizează: boală mortală cu vaccin.

Alerta medicala in gradinite copil mort de meningita Mihai Craiu avertizeaza boala mortala cu vaccin

Alertă medicală în grădinițele din România: încă un copil a murit de meningită

Un copil de cinci ani din Uricani, județul Hunedoara, a murit din cauza meningitei meningococice. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a notificat medicii de familie și au fost luate primele măsuri la grădiniță. De asemenea, Primăriei Uricani i s-a cerut să efectueze dezinfecția unității de învățământ.

Copilul de cinci ani s-a stins din viață, după ce a fost diagnosticat cu meningită meningococică. Această boală poate fi fatală în 48 de ore. Copiii sub șase ani, adolescenții, vârstnicii, dar și cei care lucrează în domenii cu risc sunt expuși acestui risc.

DSP Hunedoara: Măsuri urgente pentru prevenirea răspândirii bolii

„Am fost anunţaţi în data de 27 februarie, de către Centrul Regional de Boli Transmisibile, despre decesul unui copil, într-un spital din Timişoara, diagnosticul fiind de meningită meningococică. Colegii de la Epidemiologie au aplicat metodologia de supraveghere şi control a bolii meningococice”, a explicat Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Persoanele care au intrat în contact cu micuțul au primit tratament preventiv pentru meningita meningococică. Conform DSP, vaccinarea nu se administrează în cazul contacților. Primăria Uricani, care administrează grădinița, a efectuat dezinfecția în unitatea de învățământ.

Simptomele meningitei: Ce trebuie să știți

Meningita poate fi confundată inițial cu gripa sau răceala, dar simptomele sunt mult mai severe și diferă în funcție de vârsta pacientului. Printre simptomele comune se numără febra persistentă și intensă, durerea de cap severă, greața, vărsăturile și durerile abdominale.

În cazurile grave, pot apărea simptome precum pierderea stării de conștiență, comă, rigiditate a gâtului, paralizii, convulsii și dificultăți de respirație. Potrivit Societății Române de Epidemiologie, aceasta se poate transmite inclusiv prin apa din piscine.

Mihai Craiu: Vaccinul poate salva vieți

„Meningită cu meningococ. O altă boală mortală pentru care există vaccin. Vaccinurile pentru prevenția bolii meningococice funcționează și în cele mai sărace țări din lume. În Africa Sub-Sahariană este descris cel mai mare număr de cazuri de infecție cu meningococ, din întreaga lume. De aceea în 2010 a fost elaborat un vaccin special pentru aceste țări sărace. În 2009, înainte de introducerea vaccinului în 14 țări africane, sistemul de supraveghere epidemiologică a consemnat 88.199 cazuri suspecte și 5352 decese prin boală meningococică.

Campania de vaccinare inițiată a ajuns în următorii 6 ani la peste 235 milioane persoane din 16 țări din regiune. Și incidența bolii produse de meningococul de tip A (cel din vaccin) a scăzut cu 99% între 2010 și 2015. În Burkina Faso incidența a scăzut cu 99.8% în acest timp. Pentru că au primit vaccin MenAfriVac 94% din cei eligibili.

Ce putem face în România? Putem întreba medicul de familie despre vaccinurile meningococice (care sunt opționale în țara noastră). Și putem învăța să recunoaștem repede semnele de iritație meningeală și cele de purpură fulminantă”, scrie Mihai Craiu, pe Facebook.

Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/alerta-medicala-in-gradinitele-din-romania-inca-un-copil-a-murit-de-meningita-mihai-craiu-semnal-de-alarma-boala-mortala-pentru-care-exista-vaccin_67c6a170a451902ac90a42b4