Ciolacu: Trebuie să diversificăm sursele de energie.

Ciolacu: Trebuie să diversificăm sursele de energie.

Ciolacu Trebuie sa diversificam sursele de energie

Provocările energetice și climatice în viziunea premierului Marcel Ciolacu

Într-o lume în care provocările energetice și climatice sunt mai mari ca oricând, premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unei abordări globale și solidare. Într-un discurs recent, el a evidențiat importanța diversificării surselor de energie și a mijloacelor de producție, în special în contextul susținerii Republicii Moldova, Ucrainei și a altor țări din regiune.

Cooperarea transatlantică în domeniul energiei și climei

În cadrul celei de-a 5-a Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului Transatlantic de Cooperare în domeniul Energiei și Climei, Ciolacu a subliniat că soluțiile eficiente pentru energie și climă pot fi propuse doar prin cooperare sincronizată cu partenerii europeni și americani. El a subliniat că nu doar politicienii, ci și oamenii de afaceri, cercetătorii, experții și societatea civilă trebuie să vorbească pe o singură voce și să schimbe lumea prin puterea exemplului.

Securitatea energetică și competitivitatea economică

Premierul a subliniat că sistemele energetice trebuie să fie capabile să furnizeze energie în orice moment și în condiții de stres intern sau extern. El a subliniat necesitatea reducerii costurilor energiei pentru toți consumatorii și a inversării tendinței de creștere a prețurilor la energie. În plus, a subliniat importanța modernizării capacităților de producție de energie și a liniilor de transmisie, pentru a stabiliza sistemul energetic și a permite circulația liberă a energiei.

Investiții în energie curată și verde

Ciolacu a subliniat că România investește miliarde de euro în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile și urmărește dublarea capacității nucleare a țării. El a menționat că acestea sunt cele mai mari investiții din istorie în toate mijloacele de producție de energie și că obiectivul este de a moderniza sectorul energetic și de a-l face mai rezistent la șocuri regionale sau globale.

Proiecte energetice strategice

Premierul a menționat proiecte energetice strategice precum Neptun Deep, un proiect crucial de explorare a gazelor în Marea Neagră, care va dubla capacitatea de producție de gaze a României și va transforma țara în cel mai mare producător din UE începând cu 2027. De asemenea, a menționat construcția unui sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune ce duce energie din Azerbaidjan, Georgia și România către Ungaria și restul Europei.

Parteneriate pentru dezvoltarea tehnologiei nucleare

Ciolacu a salutat parteneriatul dintre Nuclearelectrica și companiile americane NuScale și Fluor pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare SMR, o investiție majoră care poate schimba lumea. De asemenea, a menționat un proiect revoluționar în energia geotermală, în colaborare cu compania americană SAGE Geosystems, care va integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile locuitorilor și folosind energie curată.

Sursa: Antena 3