Cod Rutier 2025: Este legal să montezi limitatoare de viteză?

Cod Rutier 2025: Este legal să montezi limitatoare de viteză?

Codul Rutier 2025 Este legal sa montezi limitatoare de viteza

Legalitatea montării limitatoarelor de viteză în fața casei

În ultimii ani, numărul mașinilor puternice care circulă pe străzile din România a crescut semnificativ. Odată cu acestea, a crescut și numărul șoferilor care circulă cu viteză, chiar și pe străzile înguste. Pentru a evita producerea unui accident, unii proprietari au montat limitatoare de viteză în fața casei lor.

Este legal să montezi limitator de viteză în fața casei?

Conform legii circulației, administratorul drumului public are obligația de a asigura viabilitatea drumului, de a aplica, instala și întreține mijloacele de semnalizare rutieră și echipamentele destinate siguranței circulației. De asemenea, trebuie să realizeze amenajări rutiere pentru a determina pietonii și conducătorii de vehicule să respecte semnificația semnalizării rutiere.

Aplicarea și instalarea mijloacelor de semnalizare rutieră, a echipamentelor și amenajărilor rutiere destinate siguranței circulației se efectuează numai cu acordul Poliției. Astfel, montarea unui limitator de viteză în fața casei nu poate fi făcută decât cu acordul Poliției și doar de către administratorul drumului, adică de Primărie, Consiliul Local, Consiliul Județean sau Compania Națională de Drumuri.

Cum poți monta, legal, limitator de viteză în fața casei?

Pentru a monta, legal, un limitator de viteză în fața casei, trebuie urmați acești pași:

1. Depunerea la Primărie a unei cereri, în care se vor menționa strada pe care să se amplaseze și motivele pentru care este necesar acest limitator, cum ar fi multe mașini care circulă cu viteză, prezența unui loc de joacă sau a unei școli în acea zonă, sau existența unei treceri de pietoni.

2. Direcția de specialitate din cadrul Primăriei va cere, ulterior, acordul Poliției Rutiere. Dacă Poliția Rutieră va fi de acord, atunci va preciza și parametrii de montare a limitatorului, cum ar fi poziția acestuia și distanța până la intersecție.

3. Din acest punct, de achiziția și montarea limitatorului se va ocupa Primăria. Totuși, dacă persoana care a solicitat amplasarea acestui dispozitiv dorește, poate cere permisiunea de a cumpăra și monta pe propria cheltuială acest limitator.

4. În acest al doilea caz, persoana care dorește să-și monteze un limitator de viteză în fața casei trebuie să facă o nouă solicitare Primăriei. La aceasta va atașa cele două acorduri (de la Poliția Rutieră și de la Primărie) și va cere eliberarea unei autorizații.

5. Doar după ce Primăria va elibera autorizația de montare a limitatorului de viteză, acest dispozitiv va putea fi amplasat, legal, pe stradă.

Montarea fără autorizație a oricărui dispozitiv de limitare a vitezei pe șosea este ilegală. Cel care o face, chiar dacă are intenții bune, va fi amendat și obligat să suporte orice cheltuială de readucere a drumului la starea inițială. În plus, șoferii pot cere despăgubiri în instanță dacă mașinile lor au avut de suferit din cauza limitatorului montat ilegal.

Sursa: Realitatea

Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/cod-rutier-2025-este-legal-sa-iti-montezi-limitatoare-de-viteza-in-fata-casei_67adea7a5ac4584340634a82