Șoferii Agresivi Rămân Fără Permis în 2025
Începând cu anul 2025, șoferii agresivi riscă să rămână fără permis de conducere dacă poliția constată că aceștia au făcut anumite gesturi considerate periculoase. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a introdus o nouă lege care vizează comportamentele agresive în trafic, iar șoferii trebuie să fie extrem de atenți la modul în care se comportă la volan.
Ce Gesturi Te Pot Lăsa Fără Dreptul de a Conduce
Comportamentele considerate agresive includ:
1. Deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta pentru a depăși un șir de vehicule.
2. Întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor.
3. Pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă a roților motoare.
4. Circulația la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, ori reducerea bruscă a vitezei fără motiv întemeiat.
5. Folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat conducătorul din față să elibereze banda.
6. Conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți.
7. Mersul cu spatele cu vehiculul pentru a intimida ceilalți participanți la trafic.
8. Realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului.
9. Conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sesizările și Reclamațiile
MAI a lansat platforma „Sesizări abateri rutiere” unde pot fi raportate comportamentele agresive din trafic. Pentru ca o reclamație să fie validă, trebuie încărcate dovezi video sau foto, alături de datele de identificare ale persoanei care face sesizarea, numele, prenumele, codul numeric personal, numărul de telefon, adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere privind veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării video, data, ora și locul incidentului, și semnătura persoanei care face sesizarea.
Consecințele Conducerii Agresive
Orice abatere încadrată la conducere agresivă se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 810 și 1.012,5 lei și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile. Până la începutul lunii februarie, pe platforma MAI au fost raportate peste 1.700 de cazuri de agresiuni în trafic, dintre care doar 336 au fost confirmate, iar aproximativ 100 se aflau în lucru. Sesizările respinse fie nu surprindeau o faptă de agresiune, fie nu erau precizate data, ora și locul incidentului, fie nu erau încărcate imaginile foto/video.
Este esențial ca șoferii să fie conștienți de aceste noi reglementări și să adopte un comportament responsabil la volan pentru a evita sancțiunile și pentru a contribui la siguranța rutieră.
Sursa: Realitatea