Corupția și gestionarea deficitară a fondurilor europene.

Corupția și gestionarea deficitară a fondurilor europene.

Coruptia si gestionarea deficitara a fondurilor europene

Deficitul bugetar al României: O analiză juridică și financiară

Într-o lume în care economia și politica se intersectează în mod constant, deficitul bugetar al României a devenit un subiect de discuție fierbinte. Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a oferit recent o explicație detaliată a situației actuale, subliniind rolul investițiilor și al proiectelor europene în crearea acestui deficit.

Interpretarea deficitului ESA și rolul investițiilor

În conformitate cu noile reguli fiscale, cheltuielile de co-finanțare sunt excluse din calculul deficitului ESA, la fel ca și cheltuielile cu dobânzile. Acest lucru înseamnă că o parte semnificativă a deficitului actual este rezultatul investițiilor. Într-adevăr, dacă ne uităm la execuția la 7 luni pe deficitul primar net, aceasta este mai mică decât valoarea investițiilor realizate.

Proiectele europene și deficitul bugetar

Un exemplu concret de proiect european care contribuie la deficitul bugetar este autostrada A7. Cheltuielile pentru acest proiect sunt în prezent acoperite de împrumuturi, ceea ce înseamnă că ele sunt incluse în deficit. Guvernul încearcă acum să negocieze cu Comisia Europeană mutarea acestor cheltuieli pe partea de nerambursabile, pentru a nu mai afecta deficitul. Un alt proiect similar este Magistrala M6, care este de asemenea finanțată prin împrumuturi.

Recesiunea: un pericol încă îndepărtat

În ciuda situației economice complexe, ministrul Câciu a subliniat că riscul de recesiune în Europa este încă departe. În acest context, el a insistat pe faptul că nu vor fi introduse noi taxe și că Guvernul se va concentra pe colectarea eficientă a veniturilor existente. El a asigurat, de asemenea, că TVA nu va crește și că investițiile vor genera venituri în economie, care se vor întoarce ca venituri bugetare.

Recuperarea banilor pentru investiții: exemplul Constanței

Ministrul Câciu a subliniat importanța efectului pe care îl creează o investiție în jurul ei. El a dat exemplul Constanței, unde investițiile în infrastructură au dus la o creștere semnificativă a economiei locale. În trei ani de la legarea Constanței de București prin autostradă, PIB-ul a crescut de 5 ori. Acest exemplu demonstrează că investițiile pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra economiei și pot contribui la recuperarea banilor investiți.

Concluzia: investițiile, nu consumul, sunt cheia

În concluzie, ministrul Câciu a subliniat necesitatea de a ne îndatora doar pentru investiții, nu pentru consum. El a insistat pe faptul că investițiile ar trebui să depășească deficitul și că trebuie să gândim într-o nouă paradigmă. În acest sens, el a asigurat că, atâta timp cât ne îndatorăm pentru dezvoltare, aceste cheltuieli nu vor fi pe spinarea românilor sau a antreprenorilor români.

Sursa: Antena 3