Crin Antonescu: Dialog cu toate partidele parlamentare
Crin Antonescu, candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, a subliniat că va dialoga cu toate partidele parlamentare dacă va fi ales președinte. În cadrul unei emisiuni realizate de Mihai Gâdea, Antonescu a răspuns unei întrebări din public, insistând pe ideea că legitimitatea unei formațiuni politice se bazează pe voturile alegătorilor săi.
„Există partide în Parlamentul României care mie nu-mi spun nimic bun și cu care aș dori să nu am de-a face. Dar va trebui – și o voi face, dacă voi fi președinte – să le tratez exact la fel ca pe partidele pe care le apreciez pentru destule motive, care sunt la guvernare, cu care, în această calitate, trebuie să conlucrez.”
Legitimitatea votului cetățenilor
Antonescu a explicat că toate partidele, indiferent de preferințele sale personale, trebuie apreciate pentru două motive esențiale. Primul motiv este legitimitatea votului cetățenilor români, care este la fel de important și valoros indiferent de partidul pentru care au votat.
„Dau un exemplu, să nu se supere nimeni: partidul doamnei Șoșoacă este la fel de legitim în Parlament, și voturile lui sunt la fel de valoroase, pentru că sunt cetățeni români egali în drepturi, ca și voturile Partidului Național Liberal sau ale Partidului Social Democrat.”
Importanța dialogului în democrație
Al doilea motiv este că partidele de opoziție joacă un rol crucial în democrație. Președintele nu poate spera la o redresare a fracturii politice fără un dialog deschis cu toate formațiunile politice.
„Președintele nu poate avea speranța că se poate redresa fractura de care vorbea domnul Andrei, primul care a întrebat… El nu poate avea speranța că niște partide – acestea, care sunt Parlament, acum sau altele – pot deveni mai civilizate, mai democratice, mai eficiente, mai reprezentative pentru cei care le-au votat, dacă președintele nu intră într-un dialog cu ele, dacă nu le întinde, ca să spun așa, o mână.”
Maturitatea politică a partidelor
Antonescu a mai adăugat că destrămarea unei alianțe politice este o măsură a maturității partidelor implicate. Aceasta reflectă capacitatea lor de a gestiona consensul și de a naviga prin provocările politice.
„Dacă alianța se destramă, este o chestiune strict a majorității parlamentare, a activității partidelor, care sunt ‘majore și vaccinate’, cum se spune. Este o măsură a maturității lor politice. Noi am câștigat niște lucruri pentru că, totuși, în această istorie frământată, atunci când nu comică, a României, au existat niște momente importante de consens.”
Crin Antonescu a evidențiat că, în democrație, nu putem exclude partidele pe care nu le agreăm, ci trebuie să le tratăm cu respect și să le includem în dialogul politic.