Cum poate statul recupera banii din chirii de la familia Iohannis. Tanczos Barna: „E foarte complicat”

Cum poate statul recupera banii din chirii de la familia Iohannis. Tanczos Barna: „E foarte complicat”

Cum poate statul recupera banii din chirii de la familia Iohannis Tanczos Barna E foarte complicat

Recuperarea banilor din chirii de la familia Iohannis: O misiune complicată

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat că procedura prin care statul român trebuie să recupereze sumele încasate din chirii de la familia președintelui Klaus Iohannis pentru imobilul din Sibiu va fi una extrem de complicată. Aceasta se va desfășura, cel mai probabil, în instanță.

„Ce vă pot asigura este că pe perioada mandatului meu o să fac tot posibilul ca interesele statului să fie reprezentate și apărate corect, onest, legal, cu maximă fermitate”, a declarat ministrul.

Complicații juridice și proprietăți disputate

Procedura este complicată din cauza situației proprietății, care implică o co-proprietate și documente anulate printr-o sentință definitivă. Retrocedarea unei părți a proprietății a fost anulată, dar există și o co-proprietate care trebuie dezbătută.

„Nu este o proprietate sută la sută pierdută de familia Iohannis și trebuie să vedem cum rezolvăm problema din punct de vedere al statului la ANCPI, la cadastru”, a explicat Tanczos Barna.

Stabilirea sumei și procedurii de recuperare

Ministrul a subliniat că va trebui stabilită exact suma de recuperat și procedura prin care aceasta va fi recuperată de către stat. „Termenele nu le pot da eu, pentru că probabil o să fie termene date de instanțe, pentru că nu va fi o înțelegere amiabilă”, a adăugat el.

Litigiul deschis de o prietenă a soților Iohannis

Litigiul a fost deschis de Rodica Baştea, o prietenă din Miami a soților Iohannis, care a solicitat anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35. Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baştea, Georgetei Lăzurcă și lui Carmen Iohannis.

Istoricul moștenirii și implicarea soților Iohannis

Potrivit istoricului moștenirii, imobilele au aparținut soților Eliseu și Maria Ghenea și au fost naționalizate în anii ’60. După Revoluție, Ioan Baştea, un strănepot al Mariei Ghenea, a obținut o hotărâre judecătorească prin care se revoca naționalizarea.

În 1999, soții Iohannis au devenit proprietari pe jumătate din imobilul din Nicolae Bălcescu 29, iar împreună cu Georgeta Lăzurcă și Ioan Baştea, proprietari ai imobilului din Gheorghe Magheru 35. Aceasta le-a adus aproape 1,3 milioane de lei în 17 ani.

Concluzie

Procedura de recuperare a banilor din chirii de la familia Iohannis este complexă și implică multiple aspecte juridice și administrative. Ministrul Tanczos Barna a promis că va face tot posibilul pentru a reprezenta și apăra interesele statului român în acest caz.

Sursa: www.antena3.ro/politica/cum-poate-statul-sa-recupereze-banii-din-chirii-de-la-familia-iohannis-tanczos-barna-e-extrem-de-complicat-736098.html