Dezastru pe Valea Prahovei: Nereguli Șocante Descoperite de ANPC
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au continuat controalele riguroase la zeci de operatori economici de pe Valea Prahovei, aplicând amenzi în valoare totală de aproape 600.000 de lei.
Printre neregulile descoperite se numără produse expirate, hote și aparate frigorifice neigienizate, legume și fructe depreciate. Echipele de control au închis temporar opt unități, iar în cazul altor două au fost făcute propuneri de suspendare a activității pe o perioadă de până la șase luni.
Controale Ample în Bușteni, Sinaia și Comarnic
Reprezentanții ANPC au anunțat că, sâmbătă, au fost efectuate controale în localitățile Bușteni, Sinaia și Comarnic, unde au fost verificați 59 de operatori economici. Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 78 de amenzi contravenționale în valoare totală de 579.000 lei și au fost emise 20 de avertismente.
De asemenea, au fost dispuse opt opriri temporare ale prestărilor de servicii, până la remedierea abaterilor, și două propuneri de suspendare a activității pentru o perioadă de până la șase luni.
Produse Neconforme și Igienă Deficitară
În urma controalelor, au fost oprite definitiv 885 de kilograme de produse neconforme, în valoare de 40.417 lei, iar alte produse în valoare de 25.473 lei au fost oprite temporar de la comercializare.
Principalele abateri constatate au fost: agregate frigorifice neigienizate cu acumulări de impurități (praf, mizerie), zone ruginite, lichide scurse, ventilatoare de răcire neigienizate, chedere rupte la agregatele frigorifice; legume și fructe depreciate, alimente congelate cu aglomerări de gheață în interiorul ambalajelor, lipsa trasabilității la produsele de patiserie; cărucioare metalice destinate consumatorilor neigienizate cu acumulări masive de impurități.
Alte Nereguli Grave
Echipele de control au mai descoperit: hote neigienizate, agregate frigorifice cu chedere rupte, ustensile neprofesionale; materii prime fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără data limită de consum; produse alimentare cu data limită de consum depășită; produse fără traduceri în limba română a caracteristicilor esențiale ale acestora; nerespectarea temperaturii de păstrare/depozitare pentru produsele alimentare.
Aceste descoperiri subliniază nevoia urgentă de îmbunătățire a standardelor de igienă și siguranță alimentară în regiune, pentru a proteja sănătatea consumatorilor.