Emil Constantinescu: „Am decis să renunț la neimplicarea în politica internă, asumată de peste două decenii”

Emil Constantinescu: „Am decis să renunț la neimplicarea în politica internă, asumată de peste două decenii”

Emil Constantinescu Am decis sa renunt la neimplicarea in politica interna asumata de peste doua decenii

Emil Constantinescu: Revenirea în Politica Internă

Emil Constantinescu, fost președinte al României, a decis să revină în politica internă după o absență de peste două decenii. Inspirat de exemplul moral al lui Jimmy Carter, Constantinescu a evidențiat diferențele dintre liderii cu principii morale solide și preferința globală pentru lideri autoritari sau populiști.

Modelul Jimmy Carter și Realitatea Politică din România

Constantinescu a comparat exemplul moral al lui Jimmy Carter, cel de-al 39-lea președinte al SUA, cu realitatea politică din România. El a subliniat impactul alegerilor din 1996 și modul în care alegătorii români au ales lideri pe baza intereselor politice și financiare.

„După alegerile prezidențiale din 1992, în care m-am clasat în turul al doilea și am fost desemnat candidat unic al opoziției democratice pentru următoarele alegeri, am fost deseori întrebat în străinătate care este modelul meu de președinte democrat. Am răspuns fără ezitare: Jimmy Carter, datorită statutului său moral dinaintea președinției, în timpul mandatului și, mai ales, după încheierea acestuia”, a spus Constantinescu.

Preferința pentru Lideri Autoritari

Constantinescu a oferit un răspuns la întrebarea de ce popoarele preferă, în prezent, lideri autoritari și populiști. El a subliniat că problema democrațiilor actuale nu este doar slaba calitate a liderilor, ci și slaba calitate a unei majorități a cetățenilor care îi aleg după chipul și asemănarea lor.

„În această perioadă de criză a democrației pe plan mondial, marcată de falia creată între civilizația occidentală și cultura europeană care a stat la baza ei, prima întrebare la care trebuie să răspundem este de ce popoarele preferă, în prezent, lideri autoritari și populiști și, de multe ori, corupți unor lideri onești și dedicați binelui public?”, a adăugat el.

Întâlnirea cu Eduard Șevardnadze

În ceea ce privește înțelegerea caracterului dictatorilor, Constantinescu a rememorat o întâlnire cu Eduard Șevardnadze, artizanul sfârșitului Războiului Rece, care i-a povestit despre întâlnirile sale cu Nicolae Ceaușescu. Șevardnadze a observat că Ceaușescu evita întotdeauna privirea în timpul convorbirilor față în față.

„Ca și alți dictatori, nu a tremurat în fața morții. Am înțeles că singurul lucru pe care le este frică să-l privească în față este Adevărul; adevărul despre ei, despre lumea care îi înconjoară și despre viitorul nemilos al posterității grandioase pe care s-au străduit atât de mult să o construiască în timpul vieții lor, pentru eternitate”, a spus Constantinescu.

Mesajul lui Jimmy Carter

Constantinescu a încheiat cu un omagiu adus lui Jimmy Carter, subliniind privirea caldă și zâmbetul luminos al unui om împăcat cu sine însuși. „Acesta este, în aceste vremuri tulburi, și mesajul pe care l-a lăsat celor care vor veni: respectul pe care îl datorăm celor care și-au închinat viața slujirii adevărului, dreptății și bunei înțelegeri între oameni”, a concluzionat el.

Sursa: www.antena3.ro/politica/emil-constantinescu-am-hotarat-sa-renunt-la-neimplicarea-in-politica-interna-asumata-timp-de-peste-doua-decenii-732800.html