Preocuparea Autorității Electorale Permanente privind participarea la vot a diasporei
Într-o recentă conferință de presă, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a ridicat o problemă de o importanță capitală pentru democrația românească. Acesta a atras atenția asupra numărului „foarte mic” al alegătorilor din străinătate care și-au exprimat intenția de a vota prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale. Într-o societate democratică, fiecare vot contează, iar participarea la vot a cetățenilor din diaspora este esențială pentru a asigura reprezentativitatea și legitimitatea aleșilor.
Guvernul adoptă ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor
În contextul în care Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și 8 decembrie și a celor parlamentare din 1 decembrie, numărul mic al alegătorilor care au optat pentru votul prin corespondență ridică semne de întrebare. Greblă a subliniat că Autoritatea Electorală Permanentă a făcut eforturi consistente pentru a informa cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate despre posibilitatea de a vota prin corespondență, însă rezultatele sunt sub așteptări.
Opțiuni pentru alegătorii din străinătate
În ciuda acestui fapt, Greblă a reiterat că cetățenii români care votează în străinătate, dar în cazul cărora materialele nu au fost transmise la biroul electoral până la o anumită dată, vor putea să își exprime opțiunea direct la secția de votare. Acesta a explicat că cei care au primit un plic cu materialele necesare votării prin corespondență și care, până la o anume dată, nu au fost transmise la biroul electoral pentru votul prin corespondență, vor fi înștiințați de Autoritatea Electorală Permanentă despre acest fapt și vor putea să opteze să voteze la secția de votare la care sunt arondați.
Înscrierea pentru votul prin corespondență
Greblă a reamintit că românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze prin corespondență au posibilitatea să se înscrie pe site-ul administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, funcțional de la 1 aprilie. Aceștia vor putea să opteze pentru cele două tipuri de alegeri până la sfârșitul lunii septembrie, respectiv până la sfârșitul lunii octombrie.
Organizarea secțiilor de votare în străinătate
În ceea ce privește organizarea secțiilor de votare în străinătate, Greblă a precizat că vor fi organizate 915 secții de votare, la fel ca la alegerile europarlamentare. Sediile unora dintre secții s-ar putea să difere, deoarece Ministerul Afacerilor Externe trebuie să găsească spații corespunzătoare. În ciuda acestor provocări, președintele AEP a asigurat că informațiile privind numărul și adresa secțiilor de votare vor fi anunțate în timp util pe site-ul Autorității Electorale Permanente și pe site-ul Ministerului de Externe.
Sursa: Antena 3