Guvernul amână măsurile din OUG 84 în scandalul testării anti-drog.

Guvernul amână măsurile din OUG 84 în scandalul testării anti-drog.

Guvernul amana masurile din OUG 84 in scandalul testarii anti drog

Guvernul prorogă prevederile Ordonanței 84 privind testarea anti-drog

Într-o mișcare neașteptată, surse guvernamentale au dezvăluit că guvernul intenționează să amâne implementarea prevederilor controversate din Ordonanța 84, care se referă la testarea anti-drog. Această decizie survine în urma unui scandal recent, în care medicii legiști au ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca noile reglementări să permită abuzuri din partea Poliției.

Îmbunătățirea capacității de testare a INML

Conform surselor citate, Institulul Național de Medicină Legală (INML), entitatea responsabilă cu efectuarea analizelor de sânge pentru șoferi, va beneficia de un program accelerat de dotare cu aparatură nouă, finanțat de Banca Mondială. Această inițiativă vizează îmbunătățirea capacității de testare a INML și reducerea timpului de așteptare pentru rezultate.

Prorogarea măsurilor prin Ordonanță de Urgență

Amânarea măsurilor va fi realizată printr-o nouă Ordonanță de Urgență. În următoarele cinci zile, biroul permanent de la Senat va fi convocat pentru a lua act de această OUG, astfel încât prorogarea să poată intra în vigoare.

Discuții privind modificările legale pentru șoferii care consumă droguri

Premierul Ciolacu a anunțat că intenționează să discute cu miniștrii despre modificările legale privind șoferii care consumă droguri. El a subliniat necesitatea de a găsi soluții care să continue lupta împotriva drogurilor, fără a comite nedreptăți față de persoanele nevinovate. În plus, premierul a insistat că rezultatele testelor antidrog efectuate de Poliție ar trebui să fie disponibile într-un interval de 48-72 de ore de la INML.

Revoltă în rândul șoferilor după modificarea Codului Rutier

Modificarea Codului Rutier prin OUG 84 a stârnit nemulțumire în rândul șoferilor, care pot rămâne fără permis dacă refuză testarea cu aparatul etilotest sau drug-test. Nemulțumirea este amplificată de faptul că Poliția Rutieră a recunoscut că testele rapide antidrog pot avea un procent de 15-20% rezultate fals pozitive, obligând astfel șoferii să solicite testarea la INML.

Consiliul Superior de Medicină Legală critică Ordonanța 84

Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis un punct de vedere în legătură cu Ordonanța 84, susținând că modificările legislative pot duce la abuzuri. Specialiștii Consiliului au subliniat că există substanțe, inclusiv în alimente și medicamente, care, deși nu au niciun efect psihoactiv asupra șoferului, pot fi depistate la testele toxicologice. Ei au cerut o reevaluare a modului în care este evaluată și interpretată „starea de influență” și efectele sale asupra condusului și a conducătorilor de autovehicule.

Sursa: Antena 3