Guvernul României în așteptarea verdictului Comisiei Europene
Într-o atmosferă de tensiune și incertitudine, Guvernul României își îndreaptă privirea către Bruxelles, așteptând cu nerăbdare scrisoarea Comisiei Europene. Acest document, de o importanță crucială, va determina dacă România va primi suma de 2,7 miliarde de euro. În conținutul acestei scrisori, Comisia Europeană va indica care dintre jaloanele stabilite au fost îndeplinite și care dintre reformele propuse se află în impas.
Presiunea alegerii: majorarea impozitelor pentru IMM-uri sau pierderea fondurilor PNRR
Guvernul se află într-o situație delicată, fiind presat să aleagă între două opțiuni cu consecințe semnificative: majorarea impozitelor pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) sau pierderea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În plus, există intenția de a renegocia Planul de Redresare pentru a doua oară, cu gândul la eliminarea proiectului metroului de la Cluj și revizuirea altor proiecte cu șanse mici de implementare.
Discuții tehnice cu oficialii Comisiei Europene
În această săptămână, oficialii români se află în discuții tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene. Scopul acestor discuții este de a analiza cererea de plată numărul 3 și de a identifica jaloanele care nu au fost îndeplinite de România. Problemele persistă în special în ceea ce privește numirile în companiile din sectorul energiei și la nivelul Ministerului Transporturilor.
Consecințele neconformităților în numirile de conducere
În cazul în care numirile de conducere au fost neconforme, persoanele vizate au demisionat pentru a permite reluarea procedurii. Cu toate acestea, surse guvernamentale afirmă că la nivelul companiilor din sectorul energiei, cei care nu au fost numiți conform legii au refuzat să demisioneze, în ciuda solicitării ministrului. În acest context, Guvernul așteaptă scrisoarea de la Comisia Europeană și, pe baza acesteia, va adopta o ordonanță prin care să declare că încetează mandatele care sunt neconforme. Această măsură este necesară pentru a evita pierderea a aproximativ 40% din tranșa numărul 3 de plată.
Negocieri privind pragul pentru IMM-uri
Oficialii de la București sunt, de asemenea, în situația de a negocia și a decide dacă păstrează pragul actual pentru IMM-uri, care este de 500.000 euro, sau îl scad, așa cum cere Comisia, la 88.500 euro. Această decizie ar putea avea ca rezultat taxe mai mari pentru firmele mici și mijlocii. În cazul în care Guvernul decide să nu scadă pragul, așa cum cere Comisia Europeană, România riscă să piardă aproximativ 300 de milioane de euro.
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență
Există, de asemenea, negocieri la nivelul Guvernului pentru a renegocia pentru a doua oară Planul Național de Redresare și Reziliență. În urma primei negocieri, s-a reușit eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor. A doua renegociere vine cu schimbări la fel de importante, punând în discuție pragul pentru IMM-uri, tăierea proiectelor de la educație și mediu (școli verzi și reîmpădurire) care nu sunt îndeplinite și eliminarea din PNRR a proiectului metroului de la Cluj.
Sursa: Antena 3