Alexandr Dughin și Amenințările Sale
Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a lansat recent o teorie alarmantă despre posibilitatea unui război civil în România. Acest scenariu sumbru a fost prezentat în contextul invalidării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2025. Dughin a subliniat că George Simion, un susținător al lui Georgescu, ar putea acumula sprijinul populației în jurul său.
Protestele și Tulburările din România
Interviul lui Dughin a fost publicat înainte de decizia Curții Constituționale și înainte ca George Simion să-și anunțe candidatura oficială. În același timp, protestele violente din Centrul Vechi al Capitalei au amplificat tensiunile. Dughin a avertizat că aceste tulburări ar putea escalada într-un război civil, subliniind că Rusia nu ar trebui să sprijine actuala putere de la București.
Compararea Situației din România cu Ucraina
Dughin a comparat situația politică din România cu cea din Ucraina, afirmând că clasa politică de la București și-a pierdut legitimitatea, similar cu Zelenski. Deși Rusia nu are instrumente directe de influență, Dughin a sugerat că Moscova ar trebui să sprijine suveraniștii din România.
Declarațiile Oficiale ale Rusiei
Declarațiile lui Dughin au fost susținute de oficiali ruși, inclusiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a descris evenimentele din România drept o „caricatură a democrației”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că alegerile fără Călin Georgescu nu au legitimitate.
Reacția Ministerului Afacerilor Externe din România
În replică, Ministerul Afacerilor Externe din România a subliniat că în Rusia nu au avut loc alegeri libere de peste 20 de ani și că un „stat agresor” nu poate da lecții de democrație. Această poziție reflectă tensiunile crescânde dintre cele două țări și preocupările legate de influența rusă în politica românească.
Concluzii și Reflecții
Aceste declarații și evenimente subliniază complexitatea și volatilitatea situației politice din România. În timp ce Dughin și oficialii ruși încearcă să influențeze opinia publică și să sprijine anumite figuri politice, reacțiile din România reflectă o respingere fermă a interferenței externe. Rămâne de văzut cum vor evolua aceste tensiuni și ce impact vor avea asupra viitorului politic al țării.
Sursa: Antena 3 CNN