Ilie Bolojan: „Jocurile de noroc au devenit un flagel social, se câștigă foarte mulți bani”
Premierul Ilie Bolojan a declarat recent că industria jocurilor de noroc a devenit un adevărat flagel social în România. Într-o intervenție la Observator, Antena 1, Bolojan a subliniat că din această industrie se câștigă sume uriașe de bani. Guvernul a analizat inițial posibilitatea de a suprataxa clienții, dar s-a constatat că aceștia s-ar fi mutat în online, unde nu mai pot fi urmăriți eficient. Astfel, s-a decis suprataxarea industriei, estimându-se un impact la buget de 1,6 miliarde de lei.
Prim-ministrul a explicat că în prezent taxarea jocurilor de noroc aduce venituri de peste patru miliarde de lei. Prin suprataxarea industriei, la bugetul statului vor ajunge încă 1,6 miliarde de lei. „Taxarea jocurilor de noroc ne aduce venituri de puțin peste 4 miliarde. Noi am mărit taxele din industrie cu peste 40% peste tot, iar impactul va fi undeva de aproximativ 1,6 miliarde de lei. Deci taxarea suplimentară a ceea ce câștigă industria este de trei ori mai mare decât această taxă, în felul acesta controlăm mult mai bine încasările. Trebuie să plătească întreaga industrie, pentru că banii mulți îi face industria. Au crescut și pragurile de autorizare, orice fel de evaziune în zona asta a fost incriminată și veți vedea controale pe această zonă astfel încât să facem ordine”, a spus premierul.
Ilie Bolojan a subliniat că jocurile de noroc reprezintă în acest moment, în România, un flagel social. Dacă Guvernul ar fi taxat clienții, aceștia ar fi continuat să joace, dar ilegal. Așadar, Executivul a venit cu soluția de a suprataxa industria. „Scopul pachetului este să supraimpozităm jocurile de noroc, se câștigă foarte mulți bani, au devenit un flagel social. În baza unui raport de la Oficiul de Jocuri de Noroc, a reieșit că dacă îi suprataxăm pe clienți, îi ducem într-o zonă de ilegalitate, în online, unde nu mai pot fi urmăriți. De aceea, creștem taxarea pe industrie”, a explicat premierul.
Măsuri de austeritate asumate de Guvernul Bolojan
Guvernul Bolojan și-a asumat, luni, răspunderea pe primul pachet fiscal cu măsuri de austeritate. Creșterile de taxe și impozite vor intra în vigoare de la data de 1 august. Premierul Ilie Bolojan a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate:
– creșterea TVA: 21% standard, 11% pentru alimente de bază, medicamente, lemne de foc, cărți, canalizare, energie termică și HoReCa
– creșterea accizelor la alcool, carburanți și tutun cu 10%
– taxe mai mari pentru pensiile de peste 3.000 lei (doar pentru partea care depășește această sumă)
– impozit pe dividende de 16% din 2026
– suprataxarea profiturilor suplimentare ale băncilor și companiilor de jocuri de noroc
– înghețarea salariilor și pensiilor în sistemul public din 2026
– limitarea angajărilor și a sporurilor nejustificate
Prim-ministrul a anunțat, de asemenea, că Guvernul pregătește un al doilea pachet de măsuri fiscale, care va include „măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală”, precum reforma pensiilor speciale și restructurarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).