Incendii devastatoare în Pantanal, Brazilia: Un viitor sumbru pentru biodiversitate
În inima zonei umede tropicale Pantanal din Brazilia, odată un paradis verde, acum se desfășoară o tragedie de proporții. În urma incendiilor de vegetație care au mistuit regiunea, cadavrele arse ale maimuțelor, șerpilor și caimanilor zac pe câmpiile carbonizate, potrivit agerpres.ro, citând Reuters. În timp ce noaptea se așterne, o coloană portocalie de fum luminează cerul, iar animalele rămase încă în viață încearcă disperate să scape de flăcările înfometate.
Un ecosistem vulnerabil la incendii
Delcio Rodrigues, directorul Institutului ClimaInfo, a subliniat gravitatea situației: „Incendiul s-a extins foarte mult, animalele nu au timp să fugă din calea lui. Câteodată nu au unde să fugă”. Acesta a explicat că fenomenul meteorologic El Nino, intensificat de schimbările climatice, a secat râurile din regiune și a perturbat inundațiile sezoniere obișnuite, făcând ecosistemul extrem de vulnerabil la incendii.
Un viitor sumbru: 2024 ar putea depăși 2020
Proiecțiile pentru viitor sunt îngrijorătoare. Anul 2024 ar putea să devanseze 2020, considerat cel mai grav an din punctul de vedere al incendiilor de vegetație, când flăcările au ucis un număr estimat de 17 milioane de vertebrate, conform unui studiu publicat în Scientific Reports.
Patrimoniul mondial UNESCO în pericol
Pantanal, inclus în patrimoniul mondial UNESCO și acoperind o suprafață de două ori mai mare decât cea a Portugaliei, este casa celei mai mari specii de jaguar din lume, precum și a speciilor în pericol de dispariție, cum sunt tapirul și furnicarul uriaș. Însă, populațiile acestor specii sunt în pericol, avertizează experții, în contextul în care regiunea este vizată de cel mai riscant sezon al incendiilor de vegetație, care de obicei își atinge apogeul în luna septembrie.
Impactul schimbărilor climatice și al incendiilor asupra biodiversității
„Schimbări climatice plus incendii duc la o modificare completă a mediului. Pe termen lung, se produce o reducere a biodiversității și o dispariție a habitatului”, a atras atenția Delcio Rodrigues. „Animalele sălbatice nu au unde să fugă”, a adăugat el, subliniind gravitatea situației și necesitatea unei acțiuni urgente pentru protejarea acestui ecosistem unic.
Sursa: Antena 3