Președintele Klaus Iohannis: Un mandat până la capăt
Într-o lume politică plină de speculații și zvonuri, Administrația Prezidențială a României a simțit nevoia să clarifice un aspect esențial: președintele Klaus Iohannis nu are intenția de a demisiona din funcția sa supremă. Această declarație a fost necesară în urma unor discuții interne din Partidul Național Liberal (PNL), care au sugerat posibilitatea ca Iohannis să fie inclus pe lista de candidați pentru alegerile parlamentare din decembrie.
Un scenariu improbabil: Iohannis candidat la Senat
Conform unor surse din interiorul PNL, există un scenariu în care Klaus Iohannis ar putea fi candidat pe listele partidului pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie. În acest scenariu, președintele ar ocupa prima poziție pe lista pentru Senat a PNL București. Cu toate acestea, pentru a putea candida, președintele ar fi trebuit să demisioneze, deoarece nu poate fi inclus pe lista de parlamentare fără a fi membru de partid. O altă variantă ar fi aceea în care legea ar fi modificată, astfel încât să îi fie permis președintelui în funcție să candideze ca independent pe lista unui partid, situație asemănătoare cu cea a lui Ion Iliescu în 2004.
Constituția și funcția prezidențială
Potrivit Constituției României, președintele în funcție nu poate fi membru de partid. Aceasta este o prevedere care asigură imparțialitatea și neutralitatea funcției prezidențiale, evitând astfel implicarea directă a președintelui în luptele politice interne. Mandatul de președinte al României deținut în prezent de Klaus Iohannis se încheie în 20 decembrie și, teoretic, dacă nu a obținut nicio funcție externă, ar trebui să se întoarcă la Sibiu sau să rămână doar cu o calitate de fost șef al statului, care îi asigură doar o casă de protocol din patrimoniul RAAPPS și indemnizația de fost președinte.
Sursa: Antena3.ro