Năutul: Leguma Minune pentru Sănătatea Ta
Probabil că asociezi proteinele cu lactatele, ouăle și carnea, dar nu trebuie să uiți de sursele vegetale. Năutul este una dintre ele care îți va asigura senzația de sațietate pentru multe ore.
Este o variantă pentru oricare dintre mesele zilei, având în vedere că este atât de versatil. Se potrivește bine în salate, supe, sosuri, piureuri, paste sau, pur și simplu, crocant sub formă de gustare. 100 g de năut au 14,53 g de proteină potrivit USDA—United States Departament of Agriculture.
Beneficiile Năutului pentru Digestie și Sănătatea Cardiovasculară
Năutul este foarte bogat în fibre având 12,46 g fibre la 100 g de produs, ceea ce înseamnă un sfert din doza zilnică recomandată. Acestea ajută sistemul digestiv să funcționeze corect, fără să apară constipația sau alte probleme.
Potrivit unui studiu publicat în 2014 în Canadian Medical Association Journal, consumul a 80 g de năut zilnic poate scădea a colesterolului rău cu 5%. Acest lucru duce la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare cu 6%.
Năutul: Aliatul Tău Împotriva Stresului
Năutul este o sursă foarte bună de magneziu, un mineral care ajută să ai un somn de calitate, mai puțin stres și să echilibrezi balanța hormonală. Consumat zilnic te poate ajuta să scazi nivelul de anxietate și să te relaxezi.
Sațietate și Controlul Greutății
Datorită faptului că este o sursă bună de proteine și de fibre, năutul te ajută să te simți sătulă mai mult timp și să îți păstrezi o greutate corporală optimă. Acest lucru se întâmplă datorită cantității mari de proteine conținute.
Năutul în Timpul Sarcinii
Năutul este una dintre cele mai sănătoase gustări pe care le poți avea în timpul sarcinii. Pune-l la cuptor cu ulei de măsline și sare și vei avea o masă delicioasă.
Conține o cantitate mare de acid folic despre care nenumărate studii au arătat că protejează fătul de apariția defectelor de tub neuronal. 150 g de năut asigură 18% din necesarul zilnic de vitamina B.
Susținerea Sănătății Pielii
Năutul este o sursă bună de acizi grași esențiali despre care nenumărate studii spun că au beneficii asupra pielii. De asemenea, conține betacaroten—aproximativ 3% din doza zilnică recomandată la o porție—care protejează celulele pielii de efectelor razelor UV.
Rețeta de Hummus Libanez
Ingrediente:
– sucul de la jumătate de lămâie
– 80 gr tahini
– 1 cățel de usturoi
– 2 linguri ulei de măsline
– sare și piper
Cum se prepară:
1. Fierbe foarte bine năutul cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și cu apă care să îl acopere. Clătește-l și lasă-l la răcit. Dacă îl consumi din conservă, clătește doar bobitele.
2. Adaugă în blender sau în robotul de bucătărie năutul, zeama de la lămâie, pasta de susan, usturoiul, uleiul de măsline, condimentele (sare, piper) și mixează până totul devine o pastă fină. Mai amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru ca hummusul să devină cât mai fin.
3. Scoate hummusul într-un bol, adaugă puțin ulei de măsline și, opțional, busuioc/pătrunjel și boia dulce deasupra.