Mark Rutte, la primul conflict cu liderii UE.

Mark Rutte, la primul conflict cu liderii UE.

Mark Rutte la primul conflict cu liderii UE

Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO, în conflict cu liderii europeni

Într-o atmosferă încărcată de tensiuni, Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO, a fost pus într-o lumină nefavorabilă la summitul UE. Criticile au venit în urma refuzului său categoric ca Olanda să participe la finanțarea unor proiecte europene de apărare prin emiterea de datorie comună. Premierul polonez, Donald Tusk, a fost cel care a adus în atenție această problemă, subliniind o schimbare vizibilă în atitudinea premierului interimar olandez.

Dezbaterea privind finanțarea comună a proiectelor europene de apărare

Summitul UE a reunit liderii celor 27 de state membre pentru a discuta nu doar despre numirile în posturile europene cheie, ci și despre probleme de o importanță majoră, precum reducerea dependenței energetice, creșterea capacităților generale de apărare și consolidarea bazei tehnologice și industriale a sectorului european al apărării. În acest context, a fost dezbătută propunerea de finanțare comună a unor proiecte europene în sectorul apărării. Cu toate acestea, Rutte și cancelarul german Olaf Scholz s-au opus vehement acestei idei.

Reacția lui Rutte la criticile aduse

În urma summitului, Rutte a recunoscut că discuțiile privind finanțarea sectorului apărării au fost „dure”. Premierul interimar olandez a explicat că ideea utilizării euroobligațiunilor pentru cheltuielile de apărare a fost adusă în discuție de mai multe ori, deși nu era oficial pe masă. Rutte a subliniat că atât Germania, cât și Olanda s-au opus acestei idei, insistând pe faptul că Olanda a pledat de mult timp pentru disciplină fiscală în UE și se opune emiterii de datorie comună.

Reacția cancelarului german Olaf Scholz și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a susținut că Uniunea Europeană nu ar trebui să se implice în finanțarea achizițiilor de armament sau în bugetele naționale de apărare, ci să-și concentreze eforturile pe promovarea unei mai bune coordonări a industriilor de apărare. În contrast, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut că UE va avea nevoie în următorul deceniu de circa 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare, fără a detalia tema finanțării acestei sume.

Propunerea Comisiei Europene pentru finanțarea sectorului militar-industrial

Comisia Europeană a propus o nouă strategie în materie de apărare, care include o finanțare suplimentară de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial. Cu toate acestea, reprezentanții companiilor din acest sector, precum și comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, consideră această sumă insuficientă. Breton a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creșterea capacităților de producere de armament în Uniunea Europeană, recunoscând totuși că inițiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanțare.

Sursa: Antena 3