Întâlnirea de gradul zero: Predoiu și Pinter, față în față
Într-o duminică aparent obișnuită, Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne din România, și Sándor Pinter, omologul său ungar, s-au întâlnit în sediul Ministerului ungar al Afacerilor Interne. Întâlnirea a avut loc în contextul desfășurării Reuniunii Informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, care a avut loc în perioada 21-22 iulie 2024, la Budapesta.
În centrul discuțiilor: dosarul Schengen
Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții MAI, discuțiile dintre cei doi miniștri, însoțiți de delegațiile responsabile pentru afaceri europene și Schengen din cele două ministere, s-au concentrat pe dosarul Schengen. Au fost abordate aspecte tactice legate de momentul optim pentru introducerea deciziei pe ordinea de zi a ședințelor JAI din această toamnă, precum și proceduri posibile.
Obiectivul Ungariei: aderarea României și Bulgariei la Schengen
Ministrul maghiar a reiterat obiectivul președinției ungare de a obține decizia de accedere a României și Bulgariei în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre până la finalul anului 2024. Acesta a fost unul dintre punctele centrale ale discuțiilor.
Evaluarea cooperării bilaterale
În cadrul întâlnirii, cei doi miniștri au evaluat stadiul și perspectivele cooperării bilaterale. Concluziile au fost bazate pe date și rapoarte din teren, inclusiv statistici, care au arătat că măsurile punctuale stabilite pentru intensificarea cooperării operative pentru combaterea criminalității organizate și a celei transfrontaliere, cu accent pe traficul de migranți, și-au dovedit eficiența.
Rezultatele cooperării: scăderea migrației ilegale
Unul dintre rezultatele cele mai notabile ale acestei cooperări a fost scăderea substanțială a cifrelor privind migrația ilegală în ultimele 12 luni, un rezultat direct al cooperării dintre polițiile de frontieră ale celor două țări.
Continuarea cooperării și fluidizarea traficului la frontiera româno-ungară
Cei doi miniștri au convenit continuarea cooperării de profil în perspectiva eliminării controalelor la frontierele interne terestre. Au fost exemplificate continuarea misiunilor de patrulare în comun, a întâlnirilor periodice pentru analiza situației la frontieră, precum și a activităților operative în comun pentru combaterea criminalității organizate. De asemenea, un alt subiect pe agenda discuțiilor, ridicat de ministrul român, a fost cooperarea pentru fluidizarea traficului la frontiera româno-ungară, care este unul intens având în vedere sezonul estival.
Securitatea la Hungaroring și întâlnirea cu polițiștii români
După întâlnirea bilaterală, cei doi miniștri s-au deplasat la centrul de comandă al forțelor de poliție care asigură securitatea pe durata desfășurării Hungaroring, forțe între care se numără 10 polițiști români, dintre care doi motocicliști. Cu această ocazie, ministrul român a inspectat dispozitivul românesc prezent pe teritoriul Ungariei și a avut o întrevedere informală cu polițiștii români.
Sursa: Antena 3