Ministrul Agriculturii vrea să oprească transportul de oi.

Ministrul Agriculturii vrea să oprească transportul de oi.

Ministrul Agriculturii vrea sa opreasca transportul de oi

Apelul autorităților pentru oprirea mișcării ovinelor

Într-o încercare de a combate răspândirea pestei micilor rumegătoare, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, au făcut un apel către crescătorii de ovine. Solicitarea lor a fost clară și directă: oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni. Această măsură este văzută ca o strategie esențială în eradicarea acestei boli devastatoare.

Dialogul cu reprezentanții crescătorilor de ovine

În cadrul unei întâlniri la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), oficialii de rang înalt au discutat cu reprezentanții federațiilor și asociațiilor de creștere a ovinelor. Scopul acestei întâlniri a fost identificarea unor soluții eficiente pentru a stopa răspândirea pestei micilor rumegătoare. Alături de ministrul Barbu s-au aflat și alte figuri importante din domeniul agricol, precum secretarul de stat Violeta Mușat, directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Agricole din cadrul MADR, Mia Toma, și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Florinel Bîrcă.

Angajamentul crescătorilor de ovine

În urma discuțiilor, crescătorii de ovine și-au exprimat angajamentul de a lua toate măsurile necesare pentru a izola focarele de boală și a opri transportul intern de animale. Aceasta este o dovadă a responsabilității și a angajamentului lor de a proteja sănătatea animalelor și de a preveni răspândirea bolii.

Colaborarea fermierilor cu autoritățile

Ministrul Agriculturii a subliniat importanța unei colaborări strânse între fermieri și autorități. Acesta a amintit eforturile derulate de MADR pentru deschiderea de noi piețe pentru exportul de ovine. În plus, a asigurat că există soluții pentru toți fermierii și că autoritățile au pârghiile necesare pentru a proteja fermierii români. Totuși, a subliniat că trebuie să se țină cont de faptul că boala evoluează pe o anumită perioadă de timp.

Sursa: Antena 3