Mircea Geoană: Peste 500 000 trupe NATO, alertă crescută._marshaledAm dublat prezența NATO în România și pe Frontul Estic.

Mircea Geoană: Peste 500 000 trupe NATO, alertă crescută._marshaledAm dublat prezența NATO în România și pe Frontul Estic.

Mircea Geoana Peste 500 000 trupe NATO alerta crescuta. marshaledAm dublat prezenta NATO in Romania si pe Frontul Estic

Summitul NATO: O privire asupra rolului crescut al Alianței în sprijinirea Ucrainei

Într-un interviu recent, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat că Alianța Nord-Atlantică își va intensifica rolul de coordonare în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei. Acest lucru va fi decis la Summit-ul NATO de la Washington. Geoană a menționat că, în prezent, peste 500.000 de trupe NATO se află sub un nivel crescut de alertă și că prezența NATO s-a dublat, inclusiv în România.

Agresiunea Rusiei: O amenințare constantă la adresa securității NATO

Geoană a subliniat că Rusia continuă să fie agresivă, atât în Ucraina, cât și pe teritoriul aliat. Această agresiune se manifestă prin atacuri cibernetice, sabotaj și spionaj. În acest context, este esențial ca aliații NATO să schimbe informații și să găsească modalități de răspuns, fie individual, fie colectiv, în cadrul NATO. În acest sens, miniștrii Apărării au aprobat un set de măsuri și contramăsuri pentru a contracara agresivitatea Rusiei.

Interferența Rusiei în alegeri: O problemă de securitate națională

Geoană a abordat și problema interferenței Rusiei în alegerile din țările aliate. Acesta a subliniat că este esențial să se găsească un răspuns comun la această problemă. În acest context, Geoană a menționat că este în curs un dialog activ cu Uniunea Europeană, G7 și cu o serie de tehnologii occidentale.

Donarea de echipamente către Ucraina: O decizie strategică

În ceea ce privește posibilitatea ca România să doneze o baterie Patriot Ucrainei, Geoană a subliniat că NATO nu poate cere niciunui aliat să se priveze de echipamente vitale pentru propria securitate națională. Cu toate acestea, a menționat că există un efort consistent din partea aliaților de a dona echipamente care nu sunt încă active și utilizabile.

Retragerea președintelui Klaus Iohannis din cursa pentru șefia NATO

În ceea ce privește posibila retragere a președintelui Klaus Iohannis din cursa pentru șefia NATO, Geoană a refuzat să comenteze, subliniind că nu comentează probleme de succesiune. Acesta a menționat că discuțiile privind succesiunea au început și că este important ca la Washington să se ajungă la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stoltenberg.

Summitul NATO: O oportunitate pentru România

În ceea ce privește Summitul NATO, Geoană a subliniat că acesta reprezintă o oportunitate pentru România de a obține un obiectiv național. Acesta a menționat că România, alături de alte țări din regiunea Europei de Sud-Est, se gândește la planuri mai energice de mobilitate militară.

Sursa: Antena3.ro