Parcarea: problemă eternă. Amendă pentru loc ocupat ziua?

Parcarea: problemă eternă. Amendă pentru loc ocupat ziua?

Parcarea problema eterna Amenda pentru loc ocupat ziua

Parcarea în orașe: O problemă fără sfârșit

În marile orașe, proprietarii de mașini se confruntă anual cu o adevărată luptă pentru a obține un loc de parcare de la primărie. Aceste locuri sunt atribuite doar celor care au domiciliul în zona respectivă și sunt la zi cu toate taxele și impozitele. Dar ce se întâmplă dacă parchezi pe timpul zilei pe un loc închiriat de altcineva?

Regulile parcării în 2025

Primăriile administrează locurile de parcare din orașe, fie direct, fie prin companii private delegate de autorități. Aceste parcări sunt publice sau rezidențiale. Cele publice sunt gratuite sau se închiriază cu ora ori ziua. Cele rezidențiale pot fi închiriate pe un an de zile, dar numai persoanelor care au domiciliul în zona respectivă.

Parcarea în București

În București, proprietarul unei mașini poate închiria un loc de parcare pentru o perioadă de 12 luni. În această perioadă, are dreptul să-și lase mașina acolo doar noaptea? Legea nu stabilește un interval orar specific, astfel că rămâne la latitudinea autorităților locale să stabilească regulile de parcare.

Indiferent dacă e noapte sau zi, doar cel care a închiriat un loc de parcare are dreptul să își lase mașina acolo. Dacă parchezi pe timpul zilei pe un loc închiriat de altcineva, riști să primești amendă și chiar să-ți fie ridicată mașina.

Parcarea în Constanța

În municipiul Constanța, în intervalul 08:00 – 16:00, parcările rezidențiale sunt publice. Oricine poate parca pe aceste locuri. După ora 16:00, dacă persoana care a închiriat locul de parcare îl găsește ocupat, poate cere sprijinul Poliției Locale.

Consecințele parcării neregulamentare

Autoritățile au dreptul să aplice amendă contravențională pentru parcare neregulamentară, să blocheze roțile autoturismului, fiind necesară plata unei supra-taxe pentru deblocare, și să dispună ridicarea vehiculului.

Amenda pentru parcare pe locul altcuiva

Sancțiunea pentru ocuparea unui loc de parcare care aparține altcuiva poate fi aplicată atât de Poliția Rutieră, cât și de cea Locală. Amenda este cuprinsă între 405 și 607,5 lei. În plus, taxa de ridicare poate ajunge la peste 1.000 de lei.

Este important să ții cont de locul în care îți lași mașina pentru a evita aceste sancțiuni costisitoare și să fii atent la regulamentul privind parcarea, care se aplică diferențiat în fiecare localitate.

Sursa: Promotor.ro

Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/parcarea-vesnica-problema-din-orase-iei-amenda-daca-parchezi-ziua-pe-locul-altuia_67bc21d53e53481cb67bc1d9