Convocare de Urgență a Deputaților pentru Modificarea Legii Vânătorii
Într-o mișcare neașteptată, deputații au fost chemați din vacanță pentru o sesiune extraordinară. Motivul? Modificarea legii vânătorii, în urma tragediei din munții Bucegi, unde o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul turistic Jepii Mici. Plenul Camerei Deputaților, care va vota noua formă a legii, se reunește la ora 15, iar înainte va avea loc o ședință a comisiilor de specialitate unde se vor discuta noi propuneri de modificare a legii.
Propunerea de Modificare a Legii Vânătorii
Proiectul de la Camera Deputaților propune împușcarea până la finalul acestui an a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenție la nivel național, și a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenție la nivel național. Cele mai multe exemplare de urs ar urma să fie recoltate în județele Harghita și Covasna, 73 respectiv 54. În județul Mureș sunt 43 de exemplare, iar în județul Brașov ar urma să fie împușcați 45 de urși. Alte exemplare vor fi recoltate în Argeș (30), Bistrița Năsăud (21), sau Buzău (28).
Scopul Modificării Legii Vânătorii
Proiectul de lege prevede că recoltările de urs se fac „în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024”. „Exemplarele din specia urs brun, care reprezintă cota de prevenție la nivel național, pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024, de către vânători sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admise”, se arată în proiect.
Inițiatorii Proiectului de Lege
Proiectul de lege a fost inițiat de fostul ministru al Mediului, senatorul UDMR Tanczos Barna, și a fost semnat de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR, AUR și minoritățile naționale. Săptămâna trecută, specialiștii de la Academia Română transmiteau că speră că „nu vor exista entități care să profite de această îngrijorătoare tragedie și că vom avea cu toții înțelepciunea de a identifica soluții eficace pentru rezolvarea acestei probleme”.
Reacția Academiei Române
Academia Română a transmis că este esențial ca raportul care va fi transmis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor către Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii să conțină informații privind situația aplicării cotelor de recoltă/intervenție pentru sezonul trecut, situația pagubelor produse de urși cu distribuția spațială la nivelul fondurilor cinegetice, sume plătite pentru despăgubiri, situația incidentelor/atacurilor, măsurile luate de autoritățile locale pentru a preveni conflictele om-animal, situația aplicării OUG 81/2021 pe segmentul de timp suprapus aplicării ordinului de ministru referitor la stabilirea cotelor.
Declarația Liderului PSD
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că este necesară o selecție acolo unde este o zonă de pericol, unde sunt alarmați prin primari, prin pădurari, prin localnici. „Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului, am vorbit și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu domnul Simonis, domnul președinte al Camerei, pentru că o astfel de măsură nu se poate decât prin Parlament. Și, după discuțiile cu ministrul Mediului, pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară ca să o trecem prin Parlament”, a declarat Ciolacu.
Sursa: Antena3