Modificări în Legea Vânătorii: Un pas înainte sau o amenințare la adresa biodiversității?
Într-o mișcare care a stârnit un val de controverse, Camera Deputaților a adoptat recent modificări la Legea Vânătorii, permițând astfel vânătorilor să împuște aproape 500 de urși în anul 2024. Această decizie, luată în urma unei tragedii în care o tânără a fost ucisă de un urs în Munții Bucegi, a fost primită cu reacții mixte, unii susținând că este o măsură necesară pentru protejarea vieții umane, în timp ce alții o văd ca pe o amenințare la adresa biodiversității și a echilibrului natural.
Detalii ale Modificărilor
Modificările aduse legii permit vânătorilor să „recolteze” urși sub supravegherea personalului tehnic de specialitate. Până acum, această sarcină revenea exclusiv personalului tehnic de specialitate al Gărzii Forestiere sau al gestionarilor faunei cinegetice. În plus, legea stabilește și sumele pe care vânătorii le vor achita pentru trofee.
În urma modificărilor, vânătorii, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate, vor putea împușca 426 de urși, adică cota de prevenție pentru anul 2024. Alți 55 de urși, cota de intervenție, vor fi împușcați în acest an de personalul tehnic de specialitate.
Implicații și Reacții
Decizia a stârnit un val de reacții, atât din partea publicului, cât și a specialiștilor. Senatorul UDMR Tanczos Barna, inițiatorul proiectului de lege, a susținut că populația de urs brun din România nu este în pericol și că toate studiile arată o creștere constantă a populației de urs brun. El a argumentat că este nevoie de o intervenție preventivă, așa cum se face în toate țările europene.
Pe de altă parte, specialiștii de la Academia Română au exprimat speranța că „nu vor exista entități care să profite de această îngrijorătoare tragedie și că vom avea cu toții înțelepciunea de a identifica soluții eficace pentru rezolvarea acestei probleme”.
Un Echilibru Delicat
Dezbaterea în jurul modificărilor aduse Legii Vânătorii subliniază un echilibru delicat între protejarea vieții umane și conservarea biodiversității. În timp ce este esențial să se ia măsuri pentru a preveni tragedii precum cea din Munții Bucegi, este la fel de important să se asigure că aceste măsuri nu pun în pericol echilibrul natural și nu amenință speciile protejate.
În acest context, este esențial ca deciziile să fie luate pe baza unor studii științifice riguroase și a unui dialog deschis între toate părțile implicate. Doar astfel se poate asigura o abordare echilibrată și durabilă a problemei.
Sursa: Antena3.ro