Cooperare Româno-Ungară pentru Integrarea în Spațiul Schengen
Într-o lume în care granițele se închid, România și Ungaria își unesc forțele pentru a deschide porțile către Spațiul Schengen. Într-o întâlnire recentă între Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și omologul său ungar, Sándor Pintér, s-a discutat despre gestionarea migrației, securizarea frontierelor și demersurile României de finalizare a dosarului Schengen.
Un Efort Recunoscut
În cadrul acestei întâlniri, Predoiu a subliniat importanța momentului în care România se află, în pragul celei de-a doua etape a aderării la Spațiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre. A fost evidențiat faptul că România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen și nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, la 31 martie 2024.
Ungaria Susține România
Ministrul Pintér a reafirmat susținerea Ungariei, inclusiv din perspectiva calității sale de președinție în exercițiu a Consiliului, pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuțiilor în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.
România, Exemplu Pozitiv în Presa Germană
Într-un context în care Germania a introdus controale la frontiere, presa germană a dat ca exemplu România, care luptă pentru deschiderea granițelor, integrarea în spațiul Schengen, toate astea în timp ce a reușit să rezolve problema migrației. Publicații precum Die Welt au comparat situația Germaniei cu cea a României, țară care speră ca până la finalul anului să intre în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre.
Decizii Criticate
Decizia Germaniei de a introduce controale la frontiere a fost criticată de presa germană, care a subliniat că aceasta nu se datorează presiunii crescute a imigrației sau unei amenințări în creștere din partea terorismului islamist, ci este mai degrabă din cauza unui sentiment mai general care predomină în țară și a rezultatelor de la recentele alegeri.
Un Efort European Necesar
În acest context, presa germană a subliniat necesitatea unui efort european pentru gestionarea migrației, cu proceduri de azil în afara UE și decizii rapide, acorduri cu alte țări vecine, returnări reale și reducerea stimulentelor pentru migrație.
Sursa: Antena 3