Primele semne ale intoleranței la gluten. Cât de periculos este?

Primele semne ale intoleranței la gluten. Cât de periculos este?

Primele semne ale intolerantei la gluten Cat de periculos este

Primele semne care indică intoleranța la gluten

Despre gluten se spune că este un ucigaș tăcut care distruge încet, dar sigur, organismul. Uneori, oamenii nici nu sunt conștienți de faptul că au intoleranță la gluten și îl consumă fără să-și pună prea multe semne de întrebare.

Probleme ale tractului gastrointestinal

Simptomele sunt asociate cu balonarea, diareea, durerile abdominale, grețurile și constipația. Mulți oameni au pus greșit diagnosticul de sindromul colonului iritabil (SCI). Studiile au confirmat că 10-15% din populația lumii suferă de SCI. Însă diagnosticul poate conduce către oameni care au intoleranță la gluten și nu primesc tratamentul corespunzător. De aceea simptomele nu dispar.

Modificări inexplicabile ale greutății

Intoleranța la gluten poate duce la acumularea de kilograme în plus sau, dimpotrivă, la slăbire nejustificată. Acest lucru este cauzat de procesul inflamator de la nivelul celulelor și de tulburările metabolice. Dacă în ultima vreme ai avut modificări inexplicabile ale greutății, urmarește intoleranța la gluten.

Dezechilibru hormonal

Există o legătură directă între intoleranța la gluten și tulburările hormonale. Acestea pot duce la cicluri menstruale neregulate, fluctuații bruste de greutate, sindrom premenstrual și tulburări de somn. Dezechilibrele hormonale cauzate de intoleranța la gluten sunt mai accentuate în perioada pubertății, sarcinii și menopauzei.

Probleme la sistemul nervos central

Glutenul crește inflamația și permeabilitatea intestinelor. Ca urmare, pot apărea probleme cu concentrarea, depresia, anxietatea, insomnia și oboseala cronică. Unii oameni cu intoleranță la gluten experimentează iritabilitate și pierderea rapidă a cumpătului. În plus, oamenii care au intoleranță la gluten sunt mai predispuși migrenelor. O persoană alergică va avea dureri de cap la 30-60 de minute după ce mănâncă.

Probleme cu pielea și unghiile

Dermatita herpetiformă și keratoza sunt două afecțiuni ale pielii legate direct de intoleranța la gluten. Acestea cauzează iritații care afectează mâinile, torsul, fața, fundul, coatele și linia parului. Alte simptome sunt unghii fragile și casante sau iritații care mimează eczemele.

ADHD

Intoleranța la gluten a fost asociată cu deficitul de atenție și hiperactivitatea. ADHD-ul se poate manifesta atât la copii, cât și la adulți. O dietă fără gluten poate reduce simptomele ADHD.

Sănătate orală precară

În cazul intoleranței la gluten, absorbția nutrientilor și elementelor esențiale în intestine este precară. Acest lucru atrage probleme cu absorbția calciului. Și de aici probleme cu dinții și cavitatea bucală: sensibilitatea smalțului, carii, tartru, ulcere ale mucoasei bucale.

Deficiența de fier

Boala celiacă este deseori descoperită după depistarea unei deficiențe de fier. Simptomele includ oboseala accentuată, scurtarea respirației, durerile de cap, paloarea pielii și chiar artrita.

Boli autoimune

Mulți pacienți care suferă de boli autoimune au o istorie în ceea ce privește intoleranța la gluten. Boala celiacă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele intestinului după ce este consumat gluten. Problema se poate agrava și pot apărea și alte boli autoimune precum tiroidita, boala Crohn, diabet, vitiligo, artrita reumatoidă sau scleroza multiplă.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/primele-semne-care-indica-faptul-ca-ai-intoleranta-la-gluten-cat-de-periculos-poate-sa-fie-de-fap_67aae5dfe74296564c3d4702