Prin aplicarea directivelor UE, salariul minim va crește. Formula de calcul va fi stabilită de Ministrul Muncii.

Prin aplicarea directivelor UE, salariul minim va crește. Formula de calcul va fi stabilită de Ministrul Muncii.

Prin aplicarea directivelor UE salariul minim va creste. Formula de calcul va fi stabilita de Ministrul Muncii

Simona Bucura Oprescu: O viziune progresistă pentru salariul minim

Într-o lume în care echitatea și justiția socială sunt mai mult decât simple cuvinte, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a luat inițiativa de a aduce o schimbare semnificativă în modul în care salariul minim este determinat în România. În cadrul unui eveniment organizat de Blocul Național Sindical, Oprescu a discutat despre un proiect care ar putea revoluționa piața muncii din țara noastră, aducând-o mai aproape de standardele europene.

Un pas important către un salariu minim adecvat

În ultimii patru ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a numărului contractelor de muncă plătite la salariul minim. Acest lucru este un semn pozitiv, dar nu suficient. Ministerul Muncii, sub conducerea Simonei Bucura Oprescu, intenționează să elaboreze un act normativ de calitate care să contribuie la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată. Acesta va stabili o formulă de calcul pentru salariul minim care va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii.

Transpunerea Directivei UE 2022/2041 în legislația națională

Guvernul României a aprobat deja proiectul de lege inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru implementarea Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Acest proiect a fost trimis spre adoptare în Parlament după ample consultări cu partenerii sociali, marcând un pas important către stabilirea unui salariu minim adecvat conform standardelor europene.

Formula de calcul a salariului minim

Formula de calcul propusă de Ministerul Muncii va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii. Proiectul de lege prevede că nu vor exista diminuări salariale și stimulează încheierea de contracte colective de muncă, consolidând în același timp dialogul cu partenerii sociali în stabilirea salariului minim.

Un pas înainte pentru piața muncii din România

Simona Bucura Oprescu a subliniat că, deși s-au făcut pași importanți în elaborarea proiectului de lege, Ministerul Muncii este deschis la propuneri pentru a-l îmbunătăți. Scopul este de a elabora un act normativ de calitate care să contribuie la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată. Acest proiect de lege își propune să protejeze puterea de cumpărare a lucrătorilor și să îmbunătățească competitivitatea companiilor prin luarea în considerare a productivității muncii.

Condiția pentru salarii decente și creșterea pensiilor

Pentru a plăti salarii decente și pentru a putea crește și mai mult pensiile, este nevoie de o piață a muncii puternică. Introducerea salariului minim european reprezintă o garanție că salariile mici din România vor crește odată cu dezvoltarea economică, ceea ce va contribui la micșorarea decalajelor. Prin implementarea Directivei, se va stimula creșterea economică prin creșterea puterii de cumpărare a lucrătorilor și se vor încuraja investițiile în formarea profesională și în creșterea productivității.

Scăderea numărului angajaților cu salariul minim

În ultimii patru ani, numărul contractelor de muncă plătite la salariul minim în România a înregistrat o scădere semnificativă. În septembrie 2020, 26,31% din totalul contractelor de muncă erau plătite la salariul minim. Acest procent a scăzut până în august 2024 la 16,62%. Această tendință este un semn pozitiv, dar mai este încă mult de lucru pentru a asigura un salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii din România.

Sursa: Antena 3