PSD se abține la votul moțiunii de cenzură depusă de AUR
Partidul Social Democrat (PSD) ia în considerare să se abțină la votul moțiunii de cenzură depusă de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) împotriva Guvernului Bolojan. Această decizie vine ca un semnal de protest față de măsurile de austeritate asumate de Executiv.
Deputatul PSD Claudiu Manda a declarat că social-democrații nu vor vota în favoarea moțiunii, dar varianta abținerii de la vot este pe masă. Manda a subliniat că PSD, deși este la guvernare, este nemulțumit de faptul că, în loc să desființeze sinecuri și privilegii, Guvernul a ales să impoziteze pensiile și să crească TVA-ul.
Nemulțumirile social-democraților
Claudiu Manda a criticat măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan, afirmând că acestea au pus căruța înaintea boilor. El a menționat că Ilie Bolojan nu a acceptat amendamentele PSD la aceste măsuri, lucru susținut și de președintele interimar al partidului, Sorin Grindeanu.
„Pot să vă spun 100% că nu vom vota în această moțiune, dar luăm în considerare un vot de abținere, pentru că nu s-a stabilit să se impoziteze pensiile la 3.000 de lei, nu s-a stabilit o reașezare a burselor, nu s-a stabilit o impozitare mai agresivă a jocurilor de noroc, nu s-a vorbit despre creșterea TVA-ului, toate lucrurile acestea pe care le-am stabilit acum o lună de zile, iată că nu mai au nicio valoare acum. Și asta nu e în regulă”, a declarat Manda.
Protestul PSD față de măsurile de austeritate
Abținerea de la votul moțiunii este un semnal pe care PSD vrea să îl dea colegilor de guvernare. Manda a precizat că PSD a intrat la guvernare pentru a încerca să mențină veniturile mici și medii într-o zonă rezonabilă, dar măsurile de austeritate au dus la impozitarea pensiilor și creșterea TVA-ului, în loc să taie privilegii și sinecuri.
Moțiunea de cenzură depusă de AUR
AUR a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Deputatul Mihai Enache a precizat că au semnături de la grupurile parlamentare AUR, SOS, POT și parlamentari neafiliați. Numărul semnatarilor nu este însă suficient pentru ca moțiunea să treacă. Conducerea Parlamentului a decis că joi, de la ora 10.00, va avea loc citirea moțiunii, iar dezbaterea și votul vor avea loc luni, de la ora 15.00.