Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, trage un semnal de alarmă
Într-o lume în care energia este cheia dezvoltării economice a unui stat și un instrument de geopolitică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, avertizează asupra riscurilor care planează asupra pieței de energie din România. În contextul crizei politice declanșate în urma primului tur al alegerilor prezidențiale, Burduja subliniază că energia a fost utilizată de-a lungul deceniilor ca armă de șantaj de către Federația Rusă împotriva țărilor din Europa Centrală și de Est. Aceasta nu doar că continuă să o facă, dar recurge și la tehnici de război hibrid, de conflict hibrid, prin care dezinformează inclusiv în țara noastră.
Prepararea pentru iarna și provocările pe termen lung
Ministrul Energiei asigură că România este pregătită pentru iarna aceasta, cu depozitele de gaz peste 80% pline, apă în lacurile de acumulare, rezerva de cărbune și nu vor exista probleme în ceea ce privește asigurarea necesarului de energie electrică și de gaze. Însă, Burduja subliniază că, în ciuda acestor măsuri pe termen scurt, România se confruntă cu provocări pe termen lung, ca rezultat al lipsei de investiții în capacități de producție pe parcursul ultimelor decenii. În acest sens, el menționează că, în ultimul an și jumătate, s-au atras fonduri europene nerambursabile de 14 miliarde de euro, care sunt investite în centrale oliene și solare, grupuri pe gaz și modernizarea infrastructurii de transport și distribuție.
Dezinformarea în spațiul public și riscul pierderii investitorilor
Sebastian Burduja avertizează asupra agravării dezinformării în spațiul public, cu referire la acuzația domnului Georgescu cum că România ar vinde lacurile străinilor, pe care o consideră o inepție. În plus, el atrage atenția asupra unui alt aspect grav, în contextul în care România a atras fonduri europene semnificative pentru sectorul energetic. Mulți investitori au semnalat că privesc cu îngrijorare la România, iar dacă această șansă este pierdută, România nu va putea să aibă producție de energie, nu va putea să își micșoreze prețurile la facturi și nu va putea să garanteze securitatea și independența energetică a țării pentru români.
Sursa: Antena 3