Rachetele şi dronele ruse pot fi doborâte în Ucraina.

Rachetele şi dronele ruse pot fi doborâte în Ucraina.

Rachetele si dronele ruse pot fi doborate in Ucraina

Acordul de securitate bilateral: Ucraina și Polonia

Într-o mișcare strategică semnificativă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul polonez Donald Tusk au încuviințat un acord bilateral în domeniul securității. Semnarea a avut loc la Varșovia, cu doar o zi înainte de începerea Summitului NATO de la Washington, un eveniment care marchează 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Un acord „ambițios”

Donald Tusk a subliniat importanța acestui acord, declarând că „cei care apără Ucraina astăzi se apără pe ei, de asemenea”. Într-o notă similară, Zelenski a descris acordul ca fiind „ambițios”, subliniind că „este capabil să protejeze viața popoarelor noastre și să se opună răului rusesc”.

Protecție împotriva amenințărilor rusești

Acordul prevede elaborarea unui plan prin care „rachetele și dronele ruse trase în direcția Poloniei pot fi doborâte în spațiul aerian ucrainean”. În plus, Polonia analizează posibilitatea de a livra suplimentar avioane de vânătoare MiG-29 Kievului, după ce a livrat deja zece astfel de avioane militare Ucrainei.

Încurajarea cetățenilor ucraineni din Polonia

Guvernul de la Varșovia va încuraja cetățenii ucraineni aflați în Polonia să se alăture armatei ucrainene. Zelenski a menționat că o unitate de voluntari ucraineni ar urma să fie instruită în Polonia, după care va reveni pe front în Ucraina.

Atacurile rusești asupra Ucrainei

În ziua în care președintele ucrainean a sosit în Polonia, țara sa a fost ținta unui val de atacuri de rachete ruse puternice, cu cel puțin 26 de persoane ucise și un spital de copii din Kiev lovit. „Nu există suficiente cuvinte, documente, declarații politice pentru a condamna agresorul”, a declarat Donald Tusk.

Polonia: un susținător ferm al Ucrainei

Polonia este unul dintre susținătorii militari și politici cei mai fermi ai Ucrainei în fața agresiunii militare lansate de Rusia în februarie 2022. Țara a primit aproape 1 milion de refugiați ucraineni care au fugit de războiul din țara lor.

Acorduri de securitate cu UE și alte state

Ucraina a încheiat deja acorduri de securitate cu Uniunea Europeană și cu 19 state în mod individual, printre care SUA, Japonia și Germania, pentru a oficializa sprijinul civil și militar care a fost furnizat deja Kievului și a menține perspectivele unui ajutor suplimentar pentru o perioadă inițială de 10 ani.

Sursa: Antena 3