Referendumuri pentru desființarea poliției locale și construirea de blocuri

Referendumuri pentru desființarea poliției locale și construirea de blocuri

Referendumuri pentru desfiintarea politiei locale si construirea de blocuri

Referendumuri locale în paralel cu alegerile prezidențiale: o nouă tendință în politica românească

Într-o mișcare fără precedent, cetățenii din Giurgiu și Corunca vor fi chemați la urne nu doar pentru a-și alege președintele, ci și pentru a se pronunța asupra unor probleme de interes major pentru comunitățile lor. Această inițiativă, care a fost aprobată în ședința extraordinară a consilierilor locali din 12 noiembrie 2024, reprezintă o nouă abordare în politica românească, care încurajează participarea activă a cetățenilor la luarea deciziilor care îi afectează direct.

Giurgiu: Incinerator de deșeuri și reorganizarea Poliției Locale

În Giurgiu, alegătorii vor fi consultați cu privire la două probleme de interes major: construirea unui incinerator de deșeuri medicale sau alte tipuri de deșeuri în intravilanul municipiului și desființarea Direcției Poliției Locale, urmând a fi reorganizată sub forma unui compartiment funcțional, în cadrul Aparatului de specialitate al primarului. Aceste întrebări vor fi incluse pe buletinul de vot, iar alegătorii vor trebui să răspundă prin DA sau NU.

Corunca: Dezvoltare imobiliară în discuție

În comuna Corunca, situată lângă municipiul Târgu Mureș, locuitorii vor fi consultați cu privire la intenția unui dezvoltator imobiliar de a construi zece blocuri de locuințe în zonă. Acest referendum local reprezintă o oportunitate pentru cetățeni de a-și exprima acordul sau dezacordul cu privire la această inițiativă de dezvoltare imobiliară.

Un model de urmat?

Consilierul local Daniel Cheșa, unul dintre inițiatorii referendumului din Corunca, a declarat că această abordare ar putea fi urmată de alte localități, în special cele limitrofe marilor orașe. Acesta a subliniat că organizarea referendumurilor în paralel cu alegerile prezidențiale, parlamentare și locale, folosind aceeași infrastructură, reduce semnificativ costurile. În plus, modificarea recentă a Legii referendumului, prin Ordonanță de Urgență, permite organizarea acestor consultări în paralel cu alegerile.

Implicațiile juridice

Biroul Electoral Central a confirmat legalitatea acestei inițiative, arătând că Hotărârea nr. 83/07.11.2024 a Consiliului Local Corunca a aprobat organizarea referendumului local în comună. Desfășurarea acestuia este prevăzută pentru data de 8 decembrie 2024, dată în care se desfășoară și turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României.

Sursa: Antena 3