Un duel electoral în Iran: reformistul Pezeshkian versus ultraconservatorul Jalili
Într-o lume în care politica este adesea un joc de șah, Iranul a devenit un teren de luptă pentru două figuri politice de prim rang: reformistul Massoud Pezeshkian și ultraconservatorul Said Jalili. Aceștia se află în fruntea cursei prezidențiale, conform rezultatelor parțiale publicate de Ministerul de Interne. Dacă tendința se menține și niciunul dintre candidați nu obține peste 50% din voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 5 iulie.
Un scrutin cu mize internaționale
Într-un context geopolitic tensionat, alegerile din Iran sunt privite cu atenție de către capitalele străine. Iranul, o putere regională, se află în centrul mai multor crize geopolitice, de la conflictul din Gaza la dosarul nuclear, unde se opune puterilor occidentale. În plus, Iranul se confruntă cu o economie în declin și cu tensiuni regionale, în timp ce se pregătește pentru posibila realegere a lui Donald Trump, a cărui administrație a încercat să izoleze Republica Islamică.
Un vot de legitimitate
În Iran, o prezență ridicată la vot este considerată un semn de legitimitate. Aceasta este cu atât mai importantă acum, când țara încearcă să demonstreze continuitate și stabilitate în urma morții lui Raisi. Liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei a făcut apel la o participare „maximă” la vot, însă alegerile parlamentare din martie au înregistrat o prezență scăzută, de 41%, potrivit Reuters.
Un proces electoral controversat
În ciuda apelurilor la participare, mulți iranieni consideră alegerile doar o formalitate pentru a conferi o iluzie de democrație. Campania a început cu șase candidați selectați de un grup de clerici și juriști de linie dură, listă care a fost restrânsă de Consiliul Gardienilor numit de Iran din 80 de candidați inițiali. Doi au renunțat la candidatură în ultimele zile.
Candidații: Pezeshkian și Jalili
Între cei patru candidați rămași, trei sunt considerați membri ai liniei dure aliniați lui Khamenei, inclusiv unul care este cleric. În mod surprinzător, unui candidat relativ progresist i s-a permis să candideze. Candidatul mai moderat, Masoud Pezeshkian, este chirurg cardiolog și fost ministru al sănătății, care și-a bazat campania pe promisiunea de a îmbunătăți relațiile cu Occidentul, inclusiv prin negocierea unei reveniri la JCPOA din 2015, care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul reducerii sancțiunilor.
Implicațiile alegerilor
Deși nu se așteaptă ca alegerile să aducă schimbări radicale, iar Khamenei va continua să ia deciziile cu privire la toate problemele de stat, președintele poate avea o anumită influență asupra modului în care aceste politici sunt puse în aplicare.
Sursa: Antena 3