Remus Pricopie critică dur sondajul lui Nicușor Dan
Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, a reacționat vehement la declarația lui Nicușor Dan, conform căreia Călin Georgescu ar fi pe primul loc în intenția de vot a românilor, cu peste 40%. Pricopie consideră că edilul general promovează un politician pro-rus, ceea ce este iresponsabil.
„Călin Georgescu NU are peste 40% în sondaje. Ce face Nicuṣor Dan este iresponsabil. El poate crede că lansarea publică a acestor informații este ‘strategie electorală’. A procedat la fel la alegerile locale, când a spus (în aprilie 2024) că Piedone are peste 40% în intenția de vot. De fapt, promovează un politician pro-rus, cu discurs și acțiuni legionare și, în același timp, încearcă să arunce în nerelevanță alți candidați serioși”, a scris Remus Pricopie pe pagina sa de Facebook.
Pricopie a continuat criticile, afirmând că Nicușor Dan se prezintă ca un politician „altfel”, dar în realitate este „la fel” ca ceilalți.
Nicușor Dan și sondajul controversat
Nicușor Dan a declarat la Antena 3 CNN că un sondaj comandat de el îl plasează pe Călin Georgescu pe primul loc în intenția de vot la alegerile prezidențiale. Conform rezultatelor, Crin Antonescu ar fi pe locul doi, Nicușor Dan pe locul trei, iar Elena Lasconi pe locul patru.
Reacțiile nu au întârziat să apară, iar declarațiile lui Remus Pricopie au stârnit controverse în mediul politic. Acesta a subliniat că promovarea unui politician cu orientări pro-ruse este periculoasă și iresponsabilă, mai ales în contextul actual geopolitic.
Crin Antonescu și criticile sale
Crin Antonescu, un alt candidat la alegerile prezidențiale, a criticat dur procurorii pentru că nu au finalizat anchetele legate de alegeri, afirmând că „nu poate să mai existe concediu”. De asemenea, Antonescu a avertizat că de ani de zile se bagă în mintea românilor conspirații, fenomen care a crescut și se comportă ca o infecție.
Antonescu a comparat discursul lui Călin Georgescu cu cel al lui Hitler, afirmând că sunt similitudini înfiorătoare între cele două. El a catalogat pe Georgescu drept un „ceaușist târziu”.
Concluzii și perspective
Declarațiile și reacțiile din mediul politic românesc arată o tensiune crescândă în contextul alegerilor prezidențiale din 2025. Remus Pricopie și Crin Antonescu au adus în prim-plan problemele legate de promovarea unor politicieni controversați și de manipularea opiniei publice prin sondaje discutabile.
Rămâne de văzut cum vor evolua aceste controverse și ce impact vor avea asupra campaniei electorale și a rezultatelor finale. Cert este că dezbaterea politică din România continuă să fie intensă și plină de provocări.