Românii din străinătate nu pot vota în 2024.

Românii din străinătate nu pot vota în 2024.

Romanii din strainatate nu pot vota in 2024

Decizii Cruciale ale Biroului Electoral Central pentru Alegerile Parlamentare 2024

Într-o lume în care dreptul la vot este un pilon fundamental al democrației, Biroul Electoral Central (BEC) a luat o decizie care ar putea schimba modul în care alegătorii își exercită acest drept. Într-o mișcare care reflectă o înțelegere profundă a nevoilor alegătorilor cu probleme de sănătate sau invaliditate, BEC a adoptat o decizie care permite acestora să voteze prin intermediul urnei speciale, dacă nu se pot deplasa la secția de votare.

Detalii privind Votul prin Urna Specială

Conform deciziei BEC, alegătorii care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, nu se pot deplasa la secția de votare, pot depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Această opțiune este disponibilă doar pentru alegătorii care au domiciliul sau reședința în circumscripția electorală din țară în care se află secția de votare. Într-o notă de precauție, documentul adoptat de BEC precizează că alegătorii care se află în străinătate în ziua alegerilor nu pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Procedura de Depunere a Cererii de Vot prin Urna Specială

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se va depune la cea mai apropiată secție de votare, în preziua votării, între orele 18:00 și 20:00. Prin excepție, cererile de vot prin intermediul urnei speciale vor putea fi depuse la biroul electoral de circumscripție de la nivel județean sau la oficiul electoral de sector al municipiului București cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17:00, fizic sau prin mijloace electronice.

Informații Obligatorii în Cererea de Vot prin Urna Specială

Cererea de vot cu ajutorul urnei speciale trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și să cuprindă, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Documente Necesare pentru Cererea de Vot prin Urna Specială

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate. Din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Termene Limită pentru Depunerea Listelor de Candidați

Biroul Electoral Central a stabilit termenele limită pentru depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților. Astfel, data de 2 octombrie este termenul-limită pentru depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și depunerea listelor de candidați ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale. În plus, 17 octombrie este termenul-limită pentru depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente în circumscripțiile electorale din țară de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Sursa: Antena 3