Senatul României concediază 156 de angajați.

Senatul României concediază 156 de angajați.

Senatul Romaniei concediaza 156 de angajati

Senatul României Face Concedieri Masive

Conducerea Senatului a adoptat două memorandumuri care reduc schema de funcționare a instituției cu 24%. Numărul de posturi scade de la 796 la 610, ceea ce va duce la concedierea a 156 de angajați. Totodată, vor fi diminuate cheltuielile privind întreținerea autoturismelor, a anunțat vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc.

„Cu siguranţă sunt măsuri care sunt binevenite. Schema actuală de funcţionare a Senatului este din 2013. Pandemia ne-a arătat că Senatul poate funcţiona cu un număr mult mai mic de oameni şi în acea perioadă foarte multe din activităţi au trecut în online. De atunci, în mod constant, Senatul face şedinţe online. Deci, trecerea în online a unor activităţi este unul dintre motivele pentru care se face această reducere,” a afirmat Cazanciuc.

Sindicatele Critică Măsurile de Reorganizare

Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României au transmis dezacordul ferm față de măsurile de reorganizare a instituției și de reducere a numărului de angajați. Într-un comunicat, sindicatele susțin că, „fără o consultare aplicată” și „fără o analiză amplă a complexității activității instituționale”, președintele și secretarul general al Senatului intenționează să reducă aproximativ 200 de posturi.

„O reorganizare făcută în grabă care să aibă în vedere strict factorul economic (scăderea cheltuielilor salariale) este extrem de îngrijorătoare și nebenefică atât pentru funcționarea instituției, cât și pentru angajați și familiile lor. O astfel de acțiune în forță ridică serioase semne de întrebare și îngrijorări la nivelul întregului aparat tehnic al Senatului,” menționează sursa citată.

Impactul Asupra Angajaților și Funcționării Instituției

Sindicatele au invocat lipsa transparenței acestor măsuri, arătând că „reducerea personalului fără criterii clare poate duce la discriminare și la decizii arbitrare”. De asemenea, sindicatele susțin că proiectul de hotărâre contravine Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, Codului Administrativ și Codului Muncii și va avea un impact negativ asupra eficienței, reducerea personalului riscând să „supraîncarce angajații rămași” și să diminueze calitatea procesului legislativ.

„Nu a fost realizată o evaluare detaliată a necesarului de personal, ceea ce poate duce la dezechilibre majore în structura instituțională,” mai susțin sindicatele.

Apel la Dialog și Consultare

Potrivit sindicatelor, „este necesară respectarea legilor în vigoare în materie de dialog social”. „Consultarea sindicatelor în astfel de situații este imperios necesară. Astfel, cele trei sindicate din Senat precizează că cer public președintelui Senatului și secretarului general să fie consultați în toate etapele procesului decizional,” se mai arată în comunicat.

În acest sens, sindicatele solicită „implementarea unei reorganizări bazate pe criterii transparente și echitabile, respectarea drepturilor angajaților, inclusiv protejarea categoriilor vulnerabile, cum ar fi familiile monoparentale și persoanele cu dizabilități, precum și organizarea unei consultări pentru analizarea impactului măsurilor asupra funcționării Senatului”.

„Angajații Senatului sunt esențiali pentru funcționarea eficientă a procesului legislativ. Orice proces de reorganizare trebuie să fie realizat cu respectarea drepturilor acestora și fără a afecta stabilitatea instituției. Facem apel la toți senatorii să sprijine o reformă bazată pe echitate și raționalitate,” au mai transmis cele trei sindicate.

Sursa: www.antena3.ro/politica/senatul-romaniei-face-concedieri-156-dintre-angajati-vor-fi-dati-afara-733938.html