Șoșoacă a făcut circ în Parlamentul European.

Șoșoacă a făcut circ în Parlamentul European.

Sosoaca a facut circ in Parlamentul European

Excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială: o analiză juridică

Într-o încercare de a-și justifica excluderea din cursa pentru Palatul Cotroceni, Diana Șoșoacă a adus în discuție o serie de argumente în Parlamentul European. Însă, acestea nu au avut nicio legătură cu motivarea oficială a Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial. În plus, discursul său a fost întrerupt, deoarece a depășit timpul alocat.

Decizia Curții Constituționale: o privire mai atentă

Într-un document de aproape 20 de pagini, judecătorii Curții Constituționale au explicat că au respins candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din cauza relațiilor sale cu Rusia și a propunerilor sale ca România să iasă din Uniunea Europeană și NATO. Aceste declarații au fost percepute ca amenințări la adresa securității naționale. În plus, discursul său antidemocratic și antisemit, precum și îndemnul la încălcarea ordinii constituționale și desconsiderarea obligației de respectare a legii supreme, au fost considerate motive suplimentare pentru respingerea candidaturii sale.

Reacția Dianei Șoșoacă în Parlamentul European

În fața unei săli goale, Diana Șoșoacă a contestat în Parlamentul European motivarea judecătorilor Curții Constituționale privind excluderea sa din lupta pentru Cotroceni. Europarlamentarul a invocat motive care nu apar în documentul eliberat de CCR și publicat în Monitorul Oficial. În plus, discursul său a fost întrerupt, deoarece a depășit timpul alocat de oficialii europeni.

Planurile de viitor ale Dianei Șoșoacă

În urma respingerii candidaturii sale, Diana Șoșoacă a anunțat că se va adresa instanțelor europene, precum Curtea de Justiție a Uniunii Europene, CEDO sau Comisia de la Veneția. Între timp, ea se confruntă cu alte probleme. Parchetul General s-a autosesizat după ce eurodeputata a adus injurii în spațiul public la adresa evreilor și i-a elogiat pe legionari. Promovarea doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe în spațiul public este pedepsită cu închisoare de la trei luni la 3 ani, conform legii. Deja, Centrul pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului din România a cerut ridicarea imunității de europarlamentar.

Sursa: Antena 3